Петър Якимов: Борисов излъга, че не се е чувал с Каратиста от години

Юлиан Христов 04 март 2013 в 20:18 8111 9

Петър Якимов
Петър Якимов

Петър Якимов, говорител на Легия "Антимафия" за информацията, че ГДБОП стартира разследване срещу Митко Каратиста.

Г-н Якимов, появи се информация, че ГДБОП разследва Митко Каратиста – доколко е достоверна?

Аз мога да коментирам сигнали срещу лицето Димитър Николов Стефанов. Дали Митко Стефанов, по прякор Каратиста и Димитър Николов Стефанов, са едно и също лице, ние сме попитали Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които продължават да се крият и да не ни отговарят. Борисов си позволи да излъже от трибуната на Народното събрание, че не е виждал и чувал този човек от 15 години. За последен път те са се чули или видели в края на месец януари, което ние можем да докажем категорично. С Цветан Цветанов този човек продължава да се чува редовно по телефона. За Димитър Николов Стефанов, който е в Надзорния съвет на ЧЕЗ, има подадени сигнали в ГДБОП от преди повече от година. Нашата информация е, че Цветан Цветанов е упражнявал натиск тази разработка да не стигне до край. Става въпрос за евенуално поръчителство на побой, източване на ДДС и други „екстри“, които са свързани с прането на пари.

Факт е, че към този момент, година след като е подаден сигнала срещу Стефанов и още трима човека, никой от тях не е викан на разпит. Единият от тях е криминално проявен и е задържан от Цветан Цветанов.

Акцията, която прокуратурата проведе в ЧЕЗ миналата седмица, има ли нещо общо с разследването на Каратиста?

Акцията беше в „ЧЕЗ-Разпределение“, а Димитър Николов Стефанов е в Надзорния съвет на ЧЕЗ-България. Той би трябвало да бъде разследван от Специализираната прокуратура. А тя, както знаете, е много „независима“ и зависи единствено от Цветан Цветанов. Той би трябвало евентуално да бъде разследван за пране на пари и счетоводни измами. А Цветанов трябва да отговаря за престъпления по служба за това, че прикрива разработки за трафик на хора, трафик на наркотици, пране на пари и във връзка с Димитър Николов Стефанов.

Вие какво знаете за личността Митко Каратиста?

Каквото знаем сме го подали като сигнал до комисията за корупция по високите етажи на властта, която се оглавява от Яне Янев. Има данни, че лицето Митко Стефанов, по прякор Каратиста, се занимава с източване на ДДС и разбиване на политически партии. Искаме и отговор на въпроса дали това лице и Димитър Николов Стефанов са едни и същи хора. Също искаме и отговор на въпроса дали Димитър Николов Стефанов е бил в конфликт на интереси като е бил нещатен сътрудник в Народното събрание и в Надзорния съвет на ЧЕЗ и дали случайно не е играл ролята на лобист в полза на частната компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!