"Коралгейт" стигна до Брюксел

Милен Енчев 27 февруари 2013 в 17:02 5646 1

Корал от птичи поглед
Корал от птичи поглед

Плановете за застрояване на черноморския къмпинг Корал, около които има серия закононарушения, вече са достояние на Европейската комисия и на Европейския парламент. Това съобщиха от гражданското сдружение "Да Запазим Корал".

Днес сдружението е изпратило цялата си налична информация за случая лично до ръководителя на Генерална дирекция „Околна среда“ в ЕК Карл Фалкенберг, до Европарламента и до президента на партия Зелените в ЕП Ребека Хармс.

Плановете за застрояване на все още дивия черноморски плаж до царевското с. Лозенец, датират отпреди 10 години, когато община Царево е приватизирала няколко съседни парцела с обща площ 130 декара. За да не се препятства строителството, тогава със съдействието на министерството на околната среда е била заличена близката защитена местност „Блатно кокиче“, макар че редица свидетелства (последните от 2012 г.) сочат, че стотици екземпляри от защитеното растение обитават блатата около плажа. Става дума за същите редки кокичета, заради които премиерът в оставка Бойко Борисов миналата година впрегна двама министри да ги вадят и пресаждат от трасето на магистрала „Тракия“.

След сложна серия препродажби, всички 130 декара в крайна сметка са придобити от испанската компания „Ибердрола инмобилиария“. В последните няколко години тя е придобила и множество строителни разрешения за строежи зад плажа.

След избухването на скандала „Дюнигейт“ и сигнали за строителните разрешения министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова разпореди проверка на случая. Впоследствие тя отмени няколко от строителните разрешения, понеже се оказа, че им е изтекла 1-годишната давност, в която са можели да бъдат оползотворени.

Колко точно строителни разрешения са издадени на инвеститора обаче до момента не е известно. Тепърва се очаква подробна информация по въпроса, след като миналата седмица гражданското сдружение внесе питане в министерството на Павлова по закона за достъп до обществена информация.

Проверка на OFFNews установи редица нарушения на екологичното законодателство при строежа. Всички издадени строителни разрешения би следвало да са незаконни, защото се основават на процедура по екооценка (ОВОС), направена в далечната 2004 г. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) обаче има 5 – годишна давност, след което по закон (Законът за опазване на околната среда) трябва да се направи нова.

Процедурите по екооценка в района се контролират от екоинспекцията в Бургас (РИОСВ – Бургас). Макар че става дума за огромен проект (130 декара) досами плажната ивица навремето инспекцията е преценила, че той не се нуждае от доклад по ОВОС. Тогава тя е преценявала проекта на малки части, макар че парцелите са един до друг. Подобна тактика „разделяй и разрешавай“ беше приложена и няколко години по-късно при строителството на незаконното вилно селище „Златна перла“ край с. Варвара, която вече се разрушава (проектът беше формално разделен на 2 парцела под 10 дка., за да избегне задължителната ОВОС за строежи над 10 дка. в неурбанизирани територии).

Освен това, през 2008 г. инспекцията е изискала да се направи процедура за специална екооценка (Оценка за съвместимост) с близката защитена зона от „Натура 2000“. Това не е направено. Въпреки всички тези пропуски, в нарушение на няколко закона, община Царево е издала строителните визи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews