Исканията на протеста: Предложенията на Петьо Петков

28 февруари 2013 в 15:14 2139 0

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Петьо Петков.

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

 

Моите предложения са:

1. Да се ликвидира неформалният банков картел чрез преход от обслужване на интересите му от БНБ към активен надзор в интерес на потребителите.

Ненормално е в условията на валутен борд и финансова стабилност да имаме лихви, в пъти по-високи от тези в европейските държави в огромна дългова криза.

2. Промяна в системата за изплащане на заеми – сега в продължение на години хората и фирмите са задължени да плащат само лихви.

Пример – при дългосрочен ипотечен кредит от 55 000 лева след пет години с месечни вноски от 540 лева (общо 32 400 лева), заемополучателят пропуска две вноски и получава писмо за предсрочно изискуем кредит общо за....58 000 лева. Оказва се че платените  на банката 32 400 лева не са намалили и с една стотинка главницата от 55 000, напротив – има увеличение от 3 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови