Бедствено положение в Кюстендил, река Бистрица прелива

26 февруари 2013 в 11:45 3992 0

Наводнение.
Наводнение.

Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов обяви бедствено положение.

Река Бистрица е на път да прелее при Долно село, съобщи за Агенция “Фокус” Петър Паунов.

Заради обилните валежи кюстендилските реки Банщица и Бистрица са на прага преди преливане, след Кюстендил река Бистрица е излязла от коритото си в близост до село Ябълково, съобщи "Струма".

Разливът на реката е малък и е в земеделски и необработваеми земи, извън населените места, казаха от община Кюстендил. По техни данни река Бистрица също е с високо ниво на водата. От вчера в района на село Гърляно работи багер, който извършва изкопни работи за по-голяма проводимост на реката.

От полицията в Кюстендил съобщиха, че тази сутрин в дежурната част на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” са постъпили седем сигнала за отводняване на мазета и дворове след дъжда.

Екипи на група “Спасителни дейности” отводянават мазета на къщи в кв. “Изток”, селата Радловци, Вратца и Пиперков чифлик.

"Обявявам бедствено положение. Река Бистрица отново е на път да прелее при Долно село, застрашен е мостът, който преди две години беше паднал (не на главния път за границата, а другият мост, който е за Долно село). На място сме в момента. 40 чувала пясък. Пътуват камиони с бетонни отпадъци. Надявам се да овладеем положението", каза Петър Паунов.

Край кюстендилското село Мурсалево цели ниви със селскостопанска продукция са залети от водата. Трафикът по пътя за Кулата е затруднен заради обилния дъжд. 

Проливни валежи, наводнения и затворени пътища в Югозападна България. Значителни количества се очакват и през следващото денонощие. Привечер дъждът ще премине в сняг на повече места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови