Излезе вторият брой на алманаха „Резерват Северозапад”

Владимир Йончев 25 февруари 2013 в 17:41 9071 2

Алманах
Алманах "Резерват Северозапад" - брой 2

Николай Фенерски, автор в OFFNews, представя на българските читатели втория брой на алманаха „Резерват Северозапад”. Фенерски е главен редактор и издател на алманаха. 

Насам народе, излезна втори брой на култовия алманах „Резерват Северозапад“, състоящ се от 174 страници жив, неподправен, недодялан и дебелашки хумор направо от извора, тънка и уязвима северозападна чувствителност и висша поезия на езика на областите Враца, Монтана и Видин.

Сборникът почва с едно интервю на писателя Емил Андреев, който произлиза от град Лом, вдъхновил го за много от творбите му. Следват разкази, стихотворения, статии, преводи на популярни приказки, един шеговит речник на латинските сентенции, видени през северозападния светоглед и други текстове.

Сред авторите по традиция повечето са непознати имена – автентични самородни таланти, родом от Северозапада, някои още живеещи там, други отдавна напуснали родината си. За разлика от съществуващите институционализирани регионални алманаси и мастити литературни списания алманах „Резерват Северозапад“ е неиституционално, почти самиздатско апокрифно издание на хора, милеещи за езика и земята си, издание, което е жизнено и тръпнещо, а ние издателите обещаваме при първите признаци на некроза, да спрем излизането му.

Оформлението на книгата е по-добро от първи брой. В средата на февруари алманаха беше представен в Бяла Слатина и Враца. Напролет той ще направи турне с премиери през градовете Варна – Шумен – Велико Търново – Видин – София, където живеят носталгични и запазени общности от северозападни хора. За всяка дата на представяне можете да се информирате от сайта severozapad.org.

Алманахът можете да закупи от представител на изданието в съответния град или като го поръчате на имейла: [email protected]. Коричната цена е 8 лева. При поръчка, заедно с доставката цената е 12 лева.

Николай Фенерски е автор на идеята и каузата Резерват Северозапад, която първоначално тръгва като носталгичен сайт-речник на северозападните думи, изрази и дълбокомъдри сентенции през 2002 година. Постепенно около идеята се събират хора, милеещи за Северозапада, сайтът се разраства, създава се форум и сдружение със същото име.

През 2012 година се появява документалният филм “Резерват Северозапад”, автор, продуцент и сценарист Н. Фенерски, режисьор по монтажа Пламен Николов, оператор Георги Маринов. Предстои да бъде излъчен по някоя телевизия и да бъде пуснат за свободно разпространение в интернет. Н. Фенерски е инициатор и редактор и на алманаха за култура на областите Видин, Монтана и Враца “Резерват Северозапад”, чийто първи брой излиза през 2010 година, а втори брой ще бъде пуснат в продажба от началото на февруари 2013.

Николай Фенерски публикува проза и публицистика от края на деветдесетте, през 2009 г. излиза първата му книга сборник с разкази “Апокалипсисът е дело лично”, в края на 2012 излиза и втората му книга роман в разкази със заглавие “Не казвай на майка си”. И в двете книги има текстове, свързани по някакъв начин с мястото, където авторът израства – Северозападна България.

От началото на тази година Николай Фенерски е специален автор на OFFNews, който всяка седмица коментира най-актуалните събития на автентичен северозападен диалект.

Трейлър на документалния филм "Резерват Северозапад"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!