Нова оставка след сексскандала във Ватикана

25 февруари 2013 в 14:20 2484 1

Кардинал О'Браян поиска прошка. Снимка: Уикипедия
Кардинал О'Браян поиска прошка. Снимка: Уикипедия

Най-високопоставеният представител на Католическата църква във Великобритания Кийт О’Брайън се оттегли след обвинения в "непристойно поведение" спрямо редица свещенослужители преди около 30 г., предаде Би Би Си. 

Оставката на британския кардинал идва ден след твърденията на няколко свещеници, според които през далечната 1980 г. О'Браян е проявил "непристойно поведение" към духовници.

От Ватикана потвърдиха, че папа Бенедикт вече е приел оставката на О'Браян. Самият кардинал е отрекъл твърденията.

О'Брайън обясни, че папата ще назначи временен управител на епархията докато бъде избран наследник на кардинала.

"Имах честта да служа на хората в Шотландия", заяви на сбогуване О'Брайън.

"Поглеждайки назад, благодаря на Бог за всяко добро, което съм имал възможност да направя. Извинявам се на всички, на които съм навредил", добави още кардиналът.

Оставката на кардинал О'Брайън е пореден удар върху репутацията на Ватикана след поредицата от сексскандали, които разкриха участието на висши римокатолически духовници в гей кръгове и злоупотреба с духовници и момчета.

В същото време от Ватикана излезе съобщението, че Бенедикт XVI е издал декрет, с който променя правилата на конклава, който трябва да избере неговия наследник. Промяната ще ускори избора на нов папа. Тя позволява заседанието на конклава да се проведе по-рано от задължителните 15 дни след края на служението на папата, което означава преди средата на март.

Кардинал Кийт О'Брайън е роден на 17 март 1938 г. Той е лидер на Римокатолическата църква в Шотландия и председател на епископите. Той е сред лидерите на католицизма в Западна Европа. В едно от своите изказвания пък О'Брайън заяви, че католическите свещеници трябва да могат да се женят и да имат деца, ако пожелаят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови