24 февруари - националният протест в страната (видео)

24 февруари 2013 в 11:37 9624 3

Протестът в Пловдив на 24 февруари
Протестът в Пловдив на 24 февруари

OFFNews ще проследи как протича националният протест в няколко града.

15.00 ч. - Варна - протестиращите започнаха да се разотиват. Група от 1000 души се отправи към сградата на НАП. В центъра на Варна движението е силно затруднено, тъй като част от демонстрантите се движат по пътното платно. Група протестиращи останаха пред сградата на общината.

14.20 ч. - Варна - Десетки хиляди варненци изпяха на колене химна на България пред сградата на Общината.

14.15 ч. - Силистра - Близо 1000 души се включиха в протеста в Силистра. Те се събраха пред сградата на „Енерго-Про“ и започнаха да я замерят с яйца. Малко след това демонстрантите блокираха едно от най-големите кръстовища в Силистра.  

14.15 ч. - Ловеч - Около 1000 души се включиха в протеста в Ловеч. Протестиращите се събраха пред СУ „Св. Климент Охридски“. Шествието премина покрай областната администрация и стигна сградата на ЧЕЗ, но беше спряно от полицията. Демонстрантите тръгнаха към изхода на Ловеч в посока Троян, но кордон от полицаи им препречи пътя и те не можаха да продължат по-нататък. Част от протестиращите седнаха на пътното платно. Около час по-късно шествието се върна в града.

 

Карди от Пловдив

14.15 ч. - Димитровград - 2000 души се събраха на протеста в Димитровград. Демонстрантите минаха по централния булевард и го блокираха. Те стигнаха до сградата на EVN и започнаха да я замерват с яйца.  

14.00 ч. - Велико Търново - Около 700 демонстранти се събраха пред сградата на общината. Някои от тях носеха черни знамена с надписи „Енерго-Про вън“. Протестиращите спряха пред паметника на Васил Левски и запазиха минута мълчание в знак на признателност. След това те се стигнаха до сградата на енергоразпределителното дружество.   

14.00 ч. - Габрово - Около 200 души излязоха на протест в Габрово. През цялото време се събираха мнения и искания, които ще бъдат обобщени и ще бъдат предложени на следваща среща на инициативните комтети.    

14.00 ч. - Кърджали - Близо 2000 души се включиха в протеста в Кърджали. За повече от част те блокираха движението по централния бул. „България“.  

14. 00 ч. - Шумен - Около 4000 души се включиха в протеста в Шумен. Протестното шествие премина пред ДКТ „Васил Друмев“ по автомобилното платно на бул. „Славяски“ до пл. „България“. Там те спряха, за да изпеят националния химн. Лед това протестиращите продължиха към сградата на „Енерго-Про“, където бяха спрени от кордон на полицията. Протестът премина без инциденти.   

13.50 ч. - Варна - Шествието е дълго над километър. В момента множеството е на бул. "Сливница". Демонстранти изгориха чучело на монополите.

13.40 ч. - Бургас - Протестиращите блокираха за кратко движението към жп гарата. лед това протестиращите започнаха да се разотиват, като в центъра на града все още се виждат демонстранти със знамена и свирки.

13.40 ч. - Пловдив - Демонстрантите започнаха да се разотиват. Протестът премина мирно и без особени изнциденти. 

13.30 ч. - Русе - Хиляди се включиха в протеста в Русе. Протестът започна пред Халите. Шествието тръгна по главната улица „Александровска“ към площада. Протестиращите се спряха пред сградата на общината и на областната администрация. 

13.30 ч. - Кюстендил - Повече от 600 души се събраха на пл. „Велбъжд“ в Кюстендил. Протестиращите преминаха до кръговото кръстовище в кв. „Стамбол Капия“, където блокираха движението за около 10 минути. След това шествието се върна отново на пл. „Велбъжд“. Протестът премина без инциденти.

13.30 ч. - Стара Загора - Над 1200 души се включиха в протеста в Стара Загора. Демонстрантите се събраха пред сградата на EVN. Шествието тръгна към сградата на общината, а след това се отправи към областната управа. Протестиращите настояха за среща на президента Росен Плевнелиев с представители на протестиращите, която да бъде излъчвана на живо.

13.15 ч. - Враца - 1200 души се събраха на протеста във Враца. Те заявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, на 3 март ще влязат в парламента и ще си го вземат.  

13.15 ч. - Перник - Повече от 3000 души протестират в Перник. Те издигнаха лозунга „Когато бяхме малки, играехме на „Монополи“, сега монополите си играят с нас“. Бивши служители в Топлофикация-Перник заявиха, че ще напишат книга, от която ще стане ясно как се начисляват сметките. Демонстрантите блокираха движението на АМ „Люлин“ във всички посоки.

13.15 ч. - Велико Търново - 500 души се включиха в протеста пред сградата на енергоразпределителното дружество в града. Протестът преминава мирно и до момента няма инциденти. Демонстрантите решиха да изберат петима души, които да ги представляват, но все още не е ясно кои ще са те. 

13.15 ч. - Сливен - Протестиращите започнаха да замерят с яйца сградата на EVN, след като никой от енергоразпределителното дружество не излезе, за да разговаря с тях. Малко след това демонстрантите се отправиха отново към площад "Хаджи Димитър", като блокираха движението по едноименния булевард. 

13.15 ч. - Благоевград - Протестиращите в Благоевград достигнаха над 3000 души. Група протестиращи от фенклуба на „Пирин“ решиха да блокират Главен път Е-79, но организаторите на протеста успяха да ги разубедят. 

Даваме една седмица срок, за да бъдат изпълнени исканията, които бяха приети вчера от инициативните комитети. В противен случай ще преминем към гражданско неподчинение, заяви една от организаторките - Людмила Манова.

13.00 ч. - Дупница - Около 1000 души се събраха на протеста в Дупница. Те се опитват да блокират Главен път Е-79, като вече е спряно движението на влакове по линия София – Кулата, съобщи dupnicanews. Полицията е отцепила пътя до международния път, близо до пътен възел „Байкал“. Протестиращите търсят друго място за блокада. 

13.00 ч. - Пазарджик- Над 1000 души се включиха в протеста в Пазарджик. Протестното шествие се придвижи от площад "Константин Величков" до сградата на EVN. Протестът е охраняван от около 200 полицаи. Около 50 от тях са застанали пред сградата на електроразпределителното дружество и не допускат демонстрантите до нея. Протестиращите носеха плакати с надписи "Да изчистим парламента за един ден". 

13.00 ч. - Варна - Броят на протестиращите във Варна достигна 40 000 души. След като стигнаха "Двете кули", те поеха по бул. "Сливница" в посока към сградата на общината. Шествието е мирно, няма инциденти.

Шествието стигна до една от сградите на "Енерго-Про" на бул. "Вл. Варненчик". Демонстрантите блокираха булеварда и част от изхода за АМ "Хемус" в посока София. 

Протестиращите запалиха чучело, символизиращо монополите. 

12.45 ч. - Сливен - Протестното шествие тръгна към сградата на EVN, като блокира бул. „Братя Миладинови“. Шествието е предвождано от духов оркестър, изпълняващ патриотични песни. Протестът преминава мирно и до момента няма инциденти.

12.45 ч. - Пловдив- Броят на протестиращите достигна около 15 000 души. Демонстрантите скандират "Пловдив се събуди".  Шествието ще мине през Централна гара, по бул. "Руски" и ул. "Гладстон" до площад "Централен". Двама протестиращи изгориха Конституцията на България акто символ на това, че тя не защитава гражданите. Към протестиращите се присъединиха представители на КТ „Подкрепа“ и на Българския лекарски съюз.

12.30 ч. - Видин - Около 800 души се включиха в протеста във Видин. Шествието започна от Спортната зала, премина по улица “Търговска”, и стигна на площад “Бдинци”. Начело на протеста застана 3-годишната Даная, която носеше плакат с надпис „За мен парички няма“. Протестът протече мирно. Организаторите призоваха присъстващите да се включат в дискусията, която се провежда от 13.30 часа. По време на дискусията ще бъдат събрани всички искания, за да бъдат изпратени след това на президента Росен Плевнелиев. 

12.30 ч. - Пловдив - Протестиращите надвишават 10 000 души. В момента демонстрантите се движат по бул. "Шести септември" и бул. "Цар Борис III Обединител" в посока Стона гара, като ги блокират. Очаква се след това шествието да тръгне по бул. "Хр. Ботев" и ул. "Иван Вазов" към колелото на Централна гара. 

Шествието се движи бавно. Протестът протича спокойно. В началото на колоната се движи полицейска кола, в която се намира началникът на КАТ- Пловдив Радослав Начев. 

12.30 ч. - Варна - Множеството, излязло по улиците на Варна в деня на национален протест, вече надвишава 15 000 души. В момента хората се придвижват от кръглата банка към търговския център "Двете кули".

11.30 ч. - Сливен - Повече от 2000 души се събраха на протеста в Сливен. Организаторите на протеста призоваха да не се стига до провокации. Представителят на протестиращите Дойчин Лазаров, който беше изгонен от срещата на демонстрантите в Сливен, се опита да застане до организаторите, но те не му позволиха да говори и заявиха, че няма да допуснат провокатори.

В началото на протеста бяха прочетени исканията на демонстрантите, които бяха приети с одобрение от присъстващите.

11.30 ч. - Благоевград - Около 600 души се събраха пред сградата на общината в Благоевград, като броят им се увеличава. Организаторите на протеста прочетоха основните искания, формулирани на срещите на протестиращите в София и Сливен.

11.15 ч. - Бургас - Около 100 души се събраха пред сградата на EVN в Бургас, като към тях се присъединяват още протестиращи. Със скандирания и сирени шествието се отправи към пл. „Тройката“, където бяха прочетени исканията на демонстрантите от цялата страна, обсъдени на срещите в София и Сливен. 

11.15 ч. - Варна - Хиляди варненци излязоха днес за 15-и пореден ден в знам на протест. Хората в центъра на града са толкова много, че е трудно да се даде приблизителен брой. Колоната от протестиращи е дълга километри. 

Шествието затвори булевард "Мария-Луиза" и по традиция тръгна в посока Катедралата. Очакват се няколко лъча. 

По предварителна инфдормация единият ще стигне до търговския център "Двете кули" и ще затвори автомагистрала "Хемус". Другият е към Аспаруховия мост и сградата на ЕНЕРГО-ПРО.

Неформалните лидери на протеста също са там, но засега не са прочетени искания.

Сред протестиращите има много рокери. 

11.00 ч. - Пазарджик - Протестът започва в парк "Острова". Планът е шествието да се придвижи към площада пред театъра, където се разполага техника за озвучаване. Има полиция, но без каски и щитове.

11.00 ч. - Пловдив - Около 4000-5000 души са се събрали на площада пред Централната поща в града. Има масирано полицейско присъствие. Демонстрантите са от всички възрасти, има и много млади хора, преди минути откъм Ректората се присъединиха около 200 студенти. 

Протестното шествие премина по главната улица в града и спря пред сградата на EVN, която е охранявана от двоен кордон жандармеристи. 

На един от плакатите е написано: "Предлагате ни разсрочено плащане ли? Не - благодарим. Пазарлъците в парламента- не при нас”. В протеста се включиха и представители на бизнеса. 

По неофициална информация ще се присъединят и фенове на футболните отбори "Ботев" и "Локомотив"-Пловдив. По-рано те изразиха солидарността си към протеста и обявиха, че категорично се разграничават от всякакви провокативни действия и агресия.

Кадри от Столипиново

Благодарим на нашите читатели, които ни изпратиха снимки от протестите в страната:

Петър Петров - Свищов
Захари Ангелов - Шумен
Левент Демир - Столипиново, Пловдив
Галина Иванова - Трявна
Деница Иванова - Варна

Ралица Пашова - Сливен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!