Бегай оттука! Тава е часно

Динко Диков 22 февруари 2013 в 16:20 4720 10

Тава не е часно. Тава е в парк
Тава не е часно. Тава е в парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост

Автор: Динко Диков

 

Нашето семейство сме скиори. Ходим на ски навсякъде, където имаме възможност, но обичаме в Банско. Имаме приятели тук от детските години, караме с тях ски, забавляваме се и ни е хубаво. Те са даже кръстници на сина ни. Миналият месец отидохме да покараме и да се видим с приятели. Опашката беше впечатляваща и решихме да се качим с кола. Винаги съм смятал, че частният бизнес е по-добър от държавния. Аз самият имам бизнес и знам колко е трудно и как се прави. Пихме кафета, мотахме се, аз отидох да карам и оставих сина ми да слезе по ски пътя с кръстницата си, местно момиче. Тръгвайки по ски пътя, ги връхлетели ски патрули на "Юлен" : "ИЗЧЕЗВАЙТЕ ОТ ТУКА ВЕДНАГА.. ТАВА Е ЧАСНО".

Синът ми се стъписал ужасно. За момченце като него, научено, че когато не правиш нищо лошо, лошо не ти се случва, това е ужасно преживяване. Момичето обяснило, че не са ползвали лифта и влекове, само си слизат по пътя. НЕ може да кара по пътя също, защото бил собственост на "Юлен". Не стига, ами със заплахи за полиция я извеждат от ски зоната като престъпник.

Както се казва: и тука започва драмата, значи. Аз съм концесионер на малка плажна ивица, не съм човекът, на който някой може да обяснява какви са правата на концесионера. Аз съм карал пясък за плажната ивица, знам за колко лева и нерви, но знам какви са правомощията на концесионера и докъде се простират неговите права. Нищо не е частно в тази концесия, господа. Взели сме тези народни земи, да се грижим за тях и да извършваме търговска дейност, но никъде не е записано да ограничаваме достъпа на хората до тях. Може би и затова на хората от улицата им писна от такива дерибеи като вас и излязоха срещу монопола. Защото това е тяхната земя и всички имат еднакво право да я ползват.

Самозабравили се хора като концесионерите от "Юлен" и "Витоша ски" си въобразяват, че правата, които им дават подобни концесионни договори, ги прави собственици и могат да съсипват планините и да тормозят хората. И се чудя защо за малки концесионери като нас има непрекъснати проверки на комисии за следконцесионен контрол, а за такива акули като "Юлен" и Цеко Минев не важат никакви правила. Това поставя автоматично всички концесионери под общ знаменател и омразата на хората се прехвърля и върху такива като мен. Покрай сухото изгаря и суровото. И заради такива забравили се хора ще изгорим и всички останали, който спазваме правилата. Няма ли кой да ги накара и те да спазват някакви закони?

Ужасéн съм от поведението на ски патрулите. Разбрах как се казва началникът им, но името на човека няма никакво значение, защото това вероятно е политика на "Юлен". Споделих това с мои приятели от Банско. Оказа се ,че това не е единичен случай и масово местните жители (с тях се случва най-често, защото се познават) имат проблем с незаконната фирмена политика на "Юлен".

Както вече споменах, и аз имам, макар и много дребен, подобен бизнес. Искам на такива хора да се търси наказателна отговорност, за да не го отнасяме всички, защото хората са на улицата заради такива монополисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!