Панически назначения в МО в последния момент

OFFNews 22 февруари 2013 в 15:09 8850 9

Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов
Аню Ангелов, министър на отбраната Снимка: Сергей Антонов

Министърът на отбраната в оставка Аню Ангелов е стартирал спешни кадрови промени в министерството с цел оказване на влияние върху служебния кабинет и специално върху новия военен министър.

Информацията беше потвърдена от източници на OFFNews във военното ведомство. Преназначаванията стават и под наблюдението на зам.-министър Августина Цветкова, която използва момента да запази влиянието си в министерството.

Целта на кадровите промени са членовете на политическия кабинет на министъра да бъде пръснат по други длъжности във ведомството, като по този начин продължи да влияе върху работата на следващия военен министър от бъдещия служебен кабинет, както и да не бъде търсена отговорност от ексминистър Ангелов за разкриването на евентуални нарушения. По информация на OFFNews служители на ключови длъжности в министерството са карани да подават оставките си, така че на тяхно място да бъдат назначавани други хора. 

Днес постоянния секретар на МО Николай Милков е бил принуден да подаде оставка. Предполага се, че на негово място ще бъде назначен досегашният шеф на политическия кабинет в МО - Йордан Божилов или друго лице пряко свързано с Аню Ангелов. За целта е предложено на директора на Дирекция "Връзки с обществеността"  Митко Димитров да се откаже от длъжността си, за да може Божилов да бъде назначен за директор на тази дирекция за 1 ден, след което преназначен на длъжността постоянен секретар на отбраната.

От днес със заповед на Ангелов, неговият съветник, доверено лице и член на политическия му кабинет - ген.-лейтенант о.р. Атанас Запрянов, е назначен за шеф на Дирекция "Отбранителна политика". Генерал Запрянов е свързан с лобистка афера при утвърждаването на комуникационната система "Пикис" в Сухопътни войски, твърди сайтът pan.bg.

Предполага се, че по този начин ще бъдат пръснати и останалите доверени хора на министър Ангелов, които са били пряко ангажирани в корупционна схема. Установено е, че свободните длъжности за тези хора са няколко десетки и там ще бъдат скрити всички поддръжници на министъра и на ГЕРБ.

От Министерството на отбраната съобщиха за OFFNews, че кадровите промени наистина са в ход. Николай Милков е напуснал поста си по собствено желание. Той се връща в Министерството на външните работи, от където е бил назначен в МО по взаимно споразумение между ведомствата.

За момента не е открита процедура за поста постоянен секретар на отбраната, като мястото остава вакантно и за поста няма кандидати. В същото време съпругата му - Невена Мандаджиева, която до момента беше експерт в политическия кабинет на министъра, ще бъде върната обратно в Дирекция "Отбранителна политика". Преди съпругът ѝ да оглави поста на постоянен секретар на отбраната, тя беше служител в дирекцията. За да бъде избегнат конфликт на интереси обаче, тя стана част от политическия кабинет на военния министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!