Парламентът забрани строежите в базата на НСА, но пощади най-скандалния

22 февруари 2013 в 13:54 5977 1

Строежът на плажа. Това плаж ли е или не? Снимка: НСА
Строежът на плажа. Това плаж ли е или не? Снимка: НСА

Почти незабелязано покрай вчерашната оставка на правителството парламентът най-накрая прие дълго обсъжданата забрана за строителството във водната база на Националната спортна академия в Несебър. Това съобщиха от висшето училище.

Срокът на мораториума е 5 години и той засяга всички частни разпоредителни сделки и строителни инициативи в базата на НСА.

Забраната, внесена от Огнян Стоичков (Атака), се налага във връзка с множеството реституции в територията на базата, срещу които академията се бори в съда. Има редица свидетелства, че реституцията е нередна и терени се „връщат“ на лица, които никога не са притежавали земя тук. От края на 2012 г. текат съдебни дела срещу бившия шеф на поземлената комисия в Несебър, подписал част от реституционните решения. Срокът на забраната даде шанс да приключи споровете с частниците.

Обект на мораториума за общо 27 имота, реституирани в учебната база. Един-единствен имот от реституираните досега беше изключен от забраната – терен до самия морски бряг пред базата, който вече е застроен. Това е най-скандалната реституция, тъй като по данни на академията е „върнат“ и половин декар от морския плаж, който по конституция е изключителна държавна собственост. Там вече са построени 5 сгради, като челната е на плажа. Освен че са на плажа, сградите са строени без абсолютно никакви екоооценки, а по данни от геодезично заснемане, са и по-високи от допустимото в зона А на крайбрежието.

Инвеститор е фирма „Империал Бул Тръст“ на популярния арх. Калин Тихолов и несебърския общински съветник Георги Георгиев, известен в родния си град като Гошо Хитрия. В текста на моратоториума не се обяснява кое налага изключението за този имот.

Има твърдения, че зад строежа стои и известният бизнесмен Младен Мутафчийски, който лично ходатайствал той да бъде изключен от забраната. Тихолов има общ бизнес с Мутафчийски, показват данните от фирмените регистри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови