Какво си говориха Бойко и Камерън след оставката

Юлиан Христов 22 февруари 2013 в 18:26 4960 2

Бойко Борисов и Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Бойко Борисов и Дейвид Камерън. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Сериозни разминавания между българската правителствена пресслужба и пресофиса на британския премиер Дейвид Камерън повдигнаха въпроса какво всъщност са си говорили по телефона Борисов и Камерън, след като българският премиер подаде оставка.

На 21 февруари 2013 г. пресслужбата на Министерския съвет разпрати съобщение, в което се казва, че британският премиер пожелал на Борисов "успех на предстоящите избори".

Според пресслужбата на МС Камерън "изказа своето възхищение от смелостта за взетото решение да бъде депозирана оставката на българското правителство и подчерта, че уважава изразената от г-н Борисов позиция".

Между съобщенията от София и Лондон има сериозни разминавания, липсващи и добавени изречения.

Според "Даунинг стрийт" 10 Камерън е благодарил на Борисов за ясно изразената позиция на правителството му, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас - нещо, което в българския текст не се споменава.

В съобщението от Лондон се казва още, че Камерън благодари на Борисов и за силното партньорство при решаването на важни за ЕС въпроси и сътрудничеството в НАТО.

В края се подчертава, че британският премиер се надява това силно сътрудничество между България и Великобритания да продължи и в бъдеще, но не пише и че Камерън желае успех на Борисов на изборите.

OFFNews потърси коментар от пресслужбата на Министерския съвет по повод разминаванията между двете прессъобщения.

Отговорът гласи:

"Няма приета практика изготвяните прессъобщения за проведените от министър-председателя телефонни разговори да включват цялото им съдържание и всички засегнати по времето им теми. Право и на двете страни, участващи в разговора, и на съответните пресслужби е да изберат акцентите, които цитират в съобщенията си след приключване на разговора".

OFFNews очаква и отговора по темата от британското посолство, което също запитахме за същината на разговора и за цитираните от МС пожелания от Камерън към Борисов за предстоящите парламентарни избори.

Според правителствения пресцентър експремиерът е провел още няколко разговора. Сред тях са с премиера на Израел Бенамин Нетаняху и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, които също го поздравили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!