Опитаха да направят фалшив инициативен комитет във Варна (видео)

Юлиан Христов 21 февруари 2013 в 18:02 3682 4

Протестът във Варна на 19 февруари. Снимка/Архив: Булфото
Протестът във Варна на 19 февруари. Снимка/Архив: Булфото

Опит за подмяна на протеста опитаха да направят във Варна. За това алармираха организаторите на протестите в морската столица.

Днес в общината във Варна, в зала, предоставена от кмета, се проведе среща, на която трябваше да бъдат излъчени представители на инициативния комитет във Варна.

Иван Петров, който от самото начало на протестите беше посочен като неформалния им лидер, съобщи за OFFNews, че на срещата са се появили непознати лица. Според него това са хора, които не са участвали в протестите. „Ние дадохме форум на хората, на който да се изказват, а се появиха хора от разни групировки, които започнаха да си избират инициативен комитет. Напуснахме срещата, събираме се и си продължаваме протеста. Хората, които бяха на протестите и ги водеха – те ще бъдат излъчени. По двама души от град“, каза Петров.

Спорен него днес е направен опит за подмяна на протестите. „Преди два дена се опитаха да ме убият, сега ме освиркаха. Днес се прокарват някакви мишоци, които гледат да се разбие всичко. Някой иска да черпи дивиденти от тези протести. Това са тарикати на дребно, но трябва да бъде ясно – няма как да ни манипулират“, коментира Петров.

Той е категоричен, че протестите няма да спрат.

Участници в срещата съобщиха за OFFNews, че залата е била препълнена и в нея е провокиран хаос – присъстващите се надвиквали, крещели и не давали на желаещите да се изказват. Така хората, които от самото начало водели протестите, напуснали и отказали да участват в срещата. Сред новодошлите е бил и бившият общински съветник от Варна и бивш президент на ФК "Спартак" Иван Славков, както и други негови бивши колеги от Общинския съвет в града.

Според участвалите в срещата на нея са били предлагани абсурдни и неизпълними решения, като намаляване цената на тока с 30%, задължаване на националните медии да дават думата на всеки, който поиска, а депутатите да бъдат назначени на трудови договори от държавата, като във всеки един момент, при констатирани нередности и нарушения, да могат да бъдат уволнявани дисциплинарно и наказвани. Чули са се и предложения за изцяло премахване на ЕРП-та и съд за собствениците им.

Днес шествието във Варна ще бъде отменено. В този час протестиращите се събират пред сградата на общината, като се очаква да излъчат между пет и седем свои представители за предстоящата среща на инициативните комитети в страната.

Вчера протестите във Варна преминаха мирно, като протестиращите аплодираха полицаите, демонстрирайки им своята добронамереност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови