Хайгашот Агасян оглави протест пред Светия синод

Борислава Бибиновска 21 февруари 2013 в 19:53 3246 1

Протест срещу Св. синод. Снимка: БГНЕС
Протест срещу Св. синод. Снимка: БГНЕС

Известният композитор Хайгашот Агасян и отец Димитър Амбарев от София оглавиха протест пред Светия синод.

Десетина души застанаха в четвъртък следобед край синодалната палата, за да изразят несъгласието си с решението на висшия клир да номинира двама митрополити-кандидати за патриарх само с 9 гласа.

Според Устава на Българската православна църква (БПЦ) всеки от тримата кандидати трябва да бъдат избран с 2/3 от вота или 10 гласа. Само един от тримата номинирани обаче - Старозагорския митрополит Галактион, успя да събере нужните 10 гласа.

Останалите двама  - Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит, бяха избрани с по 9 гласа. 

Поради трудния и спорен избор, продължил 2 дни и провел се в 28 тура, в събота митрополитите взеха решение, че 9 гласа също са достатъчни, за да бъдат излъчени останалите двама кандидати.

Демонстрантите тази вечер се обявиха срещу евентуални манипулации на Светия синод при избора на нов патриарх.

В близост до сградата на синода малцината протестиращи развяха плакати с надписи: "Вие сте позор за църквата", "Бог е любов", "Комунисти, предадохте Бог и Църквата".

Сред демонстрантите имаше и младежи, които обаче отказаха да коментират защо са дошли на протеста и на коя организация са представители. 

Отец Димитър Амбарев коментира пред OFFNews, че не е против двамата митрополити, избрани с по 9 гласа, но е срещу процедурата и нарушението на каноните на Църквата.

"Всички митрополити са достойни за патриарх", бе категоричен отец Амбарев, но добави, че изборът за патриарх вече е обречен и опорочен.  

Вчера във Висшия административен съд е внесена жалба срещи избирането на Ловчанския митрополит Гавриил и Русенския Неофит. Жалбата е подадена от Хайгашот Агасян, отец Амбарев, Елена Станчева и Христо Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови