Борисов хвърли бомба: Доган ми готвеше атентат

Александра Маркарян 21 февруари 2013 в 13:28 13333 20

Бойко Борисов говори от трибуната на Народното събрание, след като парламентът е приел оставката на кабинета му. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов говори от трибуната на Народното събрание, след като парламентът е приел оставката на кабинета му. Снимка: БГНЕС

Ахмед Доган е подготвял атентат срещу Бойко Борисов, каза премиерът и взриви парламентарната трибуна секунди, след като депутатите приеха оставката на кабинета му.

Тя бе приета с 209 "за" от гласувалите 215 депутати. "Против" бяха петима, един се въздържа.

След гласуването Борисов излезе на трибуната и заяви:

"Досега съм си мълчал, но моля в дните, които остават на парламента, да направите комисия, да се види документ на директор на разузнаването, материал от партньорска централа, в която се уведомява, че се подготвя атентат към мен.

Вие минахте границите и искам да знаят хората.

Там се казва, че заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност и поръчител е Ахмед Доган.

Да ми прехвърляш такава глупост, нямам жал. Страшни са тези, които ме поръчват. И са много страшни.

Никой не смееше да ги хваща и да ги екстрадира. Определете една комисия и прочетете.

Г-н Местан, моля ви, излъчете вие комисия и проверете автентичността на този документ".

"Благодаря на всички, които са ни подкрепяли и които не са ни подкрепяли. Моля да запазим реда в държавата в последните месеци - каза на финал Борисов, който слезе от трибуната с репликата "Няма да ви слушам" и излезе от залата.

Тогава на трибуната застана Христо Бисеров от ДПС и призова депутатите да поискат от вътрешния министър да разсекрети папката "Лале", "за да се види как представител на подземния свят казва "Бойко взе парите" (папката "Лале" съдържа информация за Сретен Йосич).

След него на трибуната изскочи лидерът на ДПС Лютви Местан, който обяви, че казаното от Борисов е "сценарий за обслужване на политически цели", "активно мероприятие" и нарече Доган "архитектът на етническия мир".

"Ние в ДПС знаем, че последният пристан на едно отиващо си управление е етническият мир. Но ние имаме граждански зрели гласоподаватели, които няма да ви го осигурят", заяви лидерът на ДПС и допълни: "Ако беше истина, информацията да беше огласена и да беше извършена проверка".

Той призова за реакция и президента Росен Плевнелиев.

По-късно днес Бойко Борисов бе цитиран от агенция "Фокус" със следното изказване:

"Преди 15-ина дни новият началник на разузнаването ме запозна с документ, който съдържа информация за заплахите, отправени към мен. По времето, когато сигналът е получен в разузнаването, към Националната служба за охрана (НСО) е предаден сигнал, че има заплахи, но на НСО не е предоставена втората част от информацията, където става въпрос за поръчители. Едва преди 15 дни успях да се запозная с тази част на материала и сега я огласих, защото правителството вече е в оставка. Затова не случайно предложих на Лютви Местан да отиде лично да го прочете и да се запознае със съдържанието на информацията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!