Полицейски синдикат подкрепи протестите

Юлиан Христов 18 февруари 2013 в 15:27 3519 3

Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов
Протестът на 17 февруари в София. Снимка: Сергей Антонов

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) се обяви в защита на протестите в страната.

В отворено писмо от опозиционната синдикална организация, организатор на едни от най-масовите полицейски протести, се обяви "срещу дефицита на социален диалог, корупцията и незаинтересоваността от състоянието на системата за вътрешна сигурност в страната."

В отвореното писмо СФСМВР припомня, че организацията е основана през февруари 2009 година, непосредствено след спонтанните полицейски протести от края на 2008 година. Нейни членове са полицаи, пожарникари, спасители, преподаватели в Академията на МВР и лица работещи по трудово правоотношение. В момента в СФСМВР членуват над 7 000 служители на МВР и Федерацията официално представлява приблизително 15% от общия брой на заети лица във всички направления на дейност на МВР.

В писмото си синдикалистите се обръщат както към полицаите, така и към протестиращите с призив да не се допускат провокации и напрежение. 

УС на СФС МВР е обезпокоен от напрежението, обхванало страната през последните седмици. Страхуваме се ,че по-нататъшната му ескалация може да доведе до непредвидими последици.

Ето защо се обръщаме към гражданите на България:

Скъпи сънародници, не допускайте основателното Ви недоволство да се изроди във вандализъм. Анархията не е алтернатива. Не допускайте справедливият Ви гняв да се насочи срещу хората в униформа.Те са част от вас,те са ваши синове и братя и имат същите проблеми.

Обръщаме се към служителите на МВР: Колеги, приятели не се превръщайте в заложници на чужди интереси.Направете всичко възможно действията ви да останат изцяло в рамките на закона.

Суверен в тази държава е народът ! Ние сме част от него и сме се клели да му служим! Варненските жандармеристи показаха как.

Междувременно днес от от полицията в Пловдив съобщиха, че е запален лек автомобил на електроразпределителното дружество е бил подпален умишлено в Пловдив. Инцидентът е станал около 02.30 часа на ул. „Георги Измирлиев” 65. Запален е паркиран лек автомобил „Рено Канго”, собственост на електроразпределително дружество. При първоначалния оглед се предполага, че инцидентът е предизвикан умишлено. Изгорял е двигателят и предното обзорно стъкло на колата.

Трима души са задържани заради счупване на прозорците на електроразпределителното дружество във Варна. На база видеоматериали и свидетелски показания три лица са установени и задържани като извършители на увреждане на стъкла на прозорци на административната сграда на „Енерго-про”, извършено вчера. Работата по установяване и на други лица, съпричастни към деянието, продължава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!