Протестът във Варна в снимки и видео

Владимир Йончев 17 февруари 2013 в 14:50 3946 0

Протестът във Варна. Снимка: Mousquetaire Varna
Протестът във Варна. Снимка: Mousquetaire Varna

Варна 11:15 часа - Няколко хиляди души вече са се събрали пред сградата на общината, а продължават да идват още и още хора. Очаква се всеки момент протестиращите да кажат исканията си. Ще ги прочете Иван Петров - човекът, който бе наръган с нож след края на поредния протест миналата седмица.

Варна 11:30 часа - Между 5 и 6 000 са вече протестиращите в Морската столица. Те тръгнаха от сградата на общината и вървят към катедралата. Скандират: "Мафия, мафия!". Протестът тръгна с известно организационно объркване и съмнения за провокация. Още в началото, когато неформалният лидер Иван Петров се опитваше да прочете исканията, някой поведе шествието нанякъде. Ситуацията беше овладяна и шествието тръгна към катедралата. По първоначална информация протестиращите планират да затворят Аспаруховия мост или да блокират автомагистрала "Хемус".

Хронологията продължава след видеото от протеста:

Варна 11:55 - След катедралата шествието се разцепи на две. Едната част от протестиращите се струпа пред десетките жандармеристи, пазещи Аспаруховия мост. Хората започнаха да подаряват цветя на униформените с палки и щитове. Хората пеят "Боят настана...". В момента няма сблъсъци с полицията, предаде кореспондентът на OFFNews.

 

Варна 12:00 - Протестиращите вече са поне 10 000. Вървят към Аспаруховия мост и се очаква всеки момент да го блокират. Жандармерията върви успоредно с тях и не се опитва да ги спре.

Варна 12:20 - Протестиращите, поне 20 000, са в началото на Аспаруховия мост. Отказват да се качат заради опасността от инциденти. Започват да се изтеглят към града. Тръгват към централата на "Енерго-Про".

Варна 12:40 часа - Протестиращите вече са пред сградата на "Енерго-Про". Носят чучело, на което пише "Енерго-Про" и ковчег с надпис "ЕРП", в който са нахвърляни жълти стотинки. Сградата е обградена от кордон жандармеристи, които отстъпват назад, към сградата. В 12:43 започва обстрел на сградата с яйца.

Варна 12:50 часа -  Протестиращите вече хвърлят камъни по сградата на "Енерго-Про". Има счупени прозорци. Жандармерията не се намесва.

Варна 13:00 часа - Цивилни полицаи свалят на земята 15-годишно момче, хвърлящо камъни по сградата на "Енерго-Про". Протестиращи ги разтървават. Чува се линейка. Сградата е с изпочупени прозорци, омазана с лютеница, кисело мляко и яйца. 10-тина минути по-късно протестиращите тръгват към гарата.

Варна 13:19 часа - Протестиращите пред сградата на "Енерго-Про" тръгват към Областната управа. Значително по-малко са. Не се виждат униформени полицаи. Хората скандират "Мафия!". Втората група от разделилия се протест е в района на търговския център.

Варна, 14:20 часа - част от протестиращите са блокирали кръстовище, друга са спрени от жандармерия пред Търговския център.

Варна - 15:10 часа - Протестиращите блокираха магистрала "Хемус"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови