Холандия отрече, че ни подкрепя за Шенген

15 февруари 2013 в 12:11 5333 4

Отново оставаме извън Шенген.
Отново оставаме извън Шенген.

Холандия не е променяла позицията си за членството на България и Румъния в Шенген. 

Това става ясно от публикация на в. "Труд", която се позовава на говорителя в министерството на сигурността и правосъдието на Холандия Йохем ван Опстал.

Само два дни по-рано холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен заяви пред БНТ, че страната ни е готова за членство в Шенген. “Със сигурност Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера г-н Цветан Цветанов аз добих убеждението, че България е готова. Г-н Цветанов излъчва идеята, че България е готова и, че е време за допускане в Шенген", коментира тогава Теевен.

Пред "Труд" говорителят Опстал е категоричен, че няма смекчаване на позицията. “Холандската позиция остава непроменена”, каза той.

“Това не е вярно. Аз бях там, интервюто беше на холандски. Холандската позиция остава непроменена”, категоричен е Опстал. Според него пред Цветанов и придружаващите го в Хага журналисти Теевен е отбелязал, че в България “е постигнат напредък” и че Холандия трябва да го обсъди с партньорките си в ЕС в Северозападна Европа, които са предпазливи за разширяването на Шенген.

Холандия е против допускането на България и Румъния в Шенген заради проблемите им с корупцията и организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови