Метеорит експлодира над Русия: 1500 ранени, стотици сгради със счупени стъкла

15 февруари 2013 в 09:44 13142 9

Метеорит експлодира над Русия. Снимка: ЕПА
Метеорит експлодира над Русия. Снимка: ЕПА

Метеорит експлодира в небето над Челябинска област в Русия. Стотици са ранени, близо 300 сгради са с изпочупени стъкла, предадоха руските информационни агенции.

Първоначалната информация, че е имало метеоритен дъжд бе опровергана от руското министерство на извънредните ситуации.

"По уточнени данни става дума за един метеорит, който изгоря при приближаването към Земята и се разпръсна на части", посочи говорителката на министерството Елена Смирних, цитирана от РИА Новости. Не се очаква повторно падане на метеорит, допълни тя. 

По думите на местните власти нивото на радиацията не превишава допустимите стойности.

Метеоритът е минал от Казахстан през южната част на Тюменска, Курганска и Свердловска област в Русия.

Потърсилите медицинска помощ след падането на фрагменти от метеорита се увеличават, броят им е около 1500 души, като над 200 от тях са деца. 82 души са приети за лечение в болница, в това число 12 деца, съобщи говорител на руското министерство на вътрешните работи, цитиран от РИА Новости.

Заработила е системата за безопасност, която е спряла газоснабдяването в района. Над 450 домакинства са останали без газ. 

"Днес в 9.20 ч. местно време в небето над Челябинска област се появи обект, движещ се с висока скорост, след което видяхме "опашка" от облаци бял дим. Ударната вълна разби стъклата на много жилищни сгради. Изхвръкнаха стъклата в три стаи от кореспондентското бюро. Имаше смущения в мобилните връзки", разказа репортер на ИТАР-ТАСС.

Преди да навлезе в земната атмосфера, метеоритът е тежал около 10 тона. Той се е движел със скорост около 20 км/с, а енергията му е достигнала няколко килотона, обясняват учени. 

Пръсналият се на парчета метеорит е паднал на 80 километра от град Сатка в Челябинска област, близо до град Чебаркул, по данни на вътрешното министерство. В областта са открити три места, на които са паднали отломки от метеорита. 

Според първоначалните изчисления щетите, причинени от експлозията на метеорита, възлизат на около 1 млрд. рубли (около 24,8 млн. евро).

Полицията в областта действа при повишена готовност. Засилена е охраната на жизненоважните обекти. Ресорните ведомства следят развоя на ситуацията, за да предоставят на населението необходимата помощ.

Експлозията на метеорита над Челябинска област най-вероятно ще предизвика малка озонова дупка, обясни доц. Сергей Замоздра от катедрата по теоретична физика на Челябинския университет. Очаква се неголямо увеличение на ултравиолетовата радиация, което обаче може да доведе до по-голям брой на случаите на рак на кожата, както и увеличение на смъртността сред морските животни и растения, обясни той. 

На Земята всяка година падат такива камъни, но съдейки по ударната вълна този е бил особено голям, което се случва веднъж на 20-30 години, допълни Замоздра.

От Министерството на отбраната обясниха, че са знаели за приближаването на метеорита, но според изчисленията той е трябвало да изгори изцяло при попадането в атмосферата и не е имало повод за притеснение. 

 

Download YouTube VideoDownload YouTube Video

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!