Шефът на "Супер Паничище" на екопротеста в София (снимки+видео)

Сергей Антонов 14 февруари 2013 в 22:43 5639 1

Сцена от последните екопротести. Снимка:Сергей Антонов
Сцена от последните екопротести. Снимка:Сергей Антонов

Между 1500 и 2000 души събра днешното шествие в София в защита на национален парк „Пирин“ и Черноморието. Мотото на протеста - „С планината и морето в сърцето“ по повод Св. Валентин, днес се илюстрираше от няколкостотин хартиени сърца в множеството. Паралелно в Бургас 50 души направиха аналогична демонстрация. Протести със същата кауза имаше и в Пловдив, Русе и Трявна.

От самото начало на протеста организаторите  в движение откриха подписка „за законност и стратегическо развитие на Пирин и Банско с цел запазване на природното богатство“. Листите, накапани от краткия вечерен дъждец, се подписваха на коляно, върху товарните коли, паркирани на ремонтиращия се бул. „Витоша“, по пейките. Подписката настоява за да не се променя планът за управление на парк „Пирин“, както иска община Банско, институциите да санкционират концесионера на ски зона Банско фирма „Юлен“ заради „заграбените“ 64 хекатара от парка и да обявят точния обем на легловата база в презастроеното курортно градче.

В множеството днес имаше и политици – тук беше евродепутатът Светослав Малинов. За изненада, имаше и ски инвеститори. С гражданите вървеше изпълнителният директор на фирма „Рила спорт“ Славейко Стайков. „Рила спорт“ е фирмата собственик на спорния лифт до Седемте рилски езера и инициатор на проекта за курорт в другия национален парк - „Рила“, станал популярен като Супер Паничище.

На въпрос дали разузнава или протестира, Стайков отвърна: „Протестирам, разбира се – принципно срещу беззаконието“. Той обаче не поясни дали намира нещо нередно в ски-зона Банско и каза „разбира се, аз съм принципно за развитието на ски проектите, но при спазване на законите“. Бизнесменът внимателно прочете петицията, но в крайна сметка не я подписа. Нещо повече - Стайков сподели, че община Сапарева баня, която е с дял в „Рила спорт“ (също като Банско, която е съакционер в „Юлен“) ще настоява за аналогични промени в плана за управление на парк „Рила“, с които да се допусне ново ски строителство.

С музикален съпровод и в празнично настроение шествието стигна площада пред Народното събрание и по традиция изпълни четвърт от кръга около паметника на Цар Освободител.

Екологът Андрей Ковачев от сдружение „Балкани“ очерта постигнатото или по-скоро непостигнатото от предишните протести за Иракли, Корал и другите все още диви морски плажове. Министър Нона Караджова (на околната среда – бел.ред.) засега отказва да обяви със заповеди защитените зони по морето – каза „имам време“, припомни активистът пред протестиращите. „Оставка“, отвърна множеството. Ковачев визираше искането министърът да обяви със заповеди предвидените около 20 защитени зони за местообитанията по цялото българско крайбрежието и в тях да се запише категорична забрана за строителство в 200-метровия пояс от брега.

Кметът на Банско лъже, че иска кабинков лифт. Те всъщност искат да застроят цялата планина и да има писти по всички върхове, заяви още Ковачев. Предложението на община Банско за промяна в режимите на парк „Пирин“, което е и основният повод за днешния протест, бе мотивирано с искането за втори кабинков лифт в зоната и още 30 километра писти. То обаче е формулирано така, че да се допусне строителство на писти, лифтове и водохващания за изкуствен сняг в 2/3 от територията на парка.

До трибуната на протеста се подредиха няколко младежи със светлосини знамена. Това са студенти от Националната спортна академия, които ни подкрепят, обяви Андрей Ралев, също еколог, от инициативната група „За Витоша“. „Студентите ни обясниха, че макар ръководството на академията да подкрепя напълно Цеко Минев (председателят на Българската ски федерация, който е главен двигател на ски инвестициите в Банско и на Витоша – бел.ред.), те не го подкрепят. Те смятат, че в момента пистите на Банско са достатъчно“, заяви активистът. 

Следващият протест ще е на 19 февруари (когато висшият експертен съвет на екоминистерството ще гласува предложението на Банско - бел.ред.), следете допълнително къде и кога ще е, каза Ралев. Пред министерството не ни разрешиха, защото точно тогава ще има платен протест отпред (той се организира от сдружение „Природата за хората“ на близкия до Цеко Минев бизнесмен Филип Цанов – бел.ред.). Отново ще докарат автобусите с хора от планинските градчета, съобщи

„Тази земя – планините, плажовете, не е на инвеститорите. Тя е наша. Бъдете апостоли на морето и планината и разпространявайте сред близките си посланията на тези протести“, призова от трибуната популярният музикант Васил Гюров.

Дали заради студа или заради празника, демонстрацията завърши в значително по-рехав състав. Под акомпанимента на група „Ревю“ на Васко Гюров от уредбата, организаторите призоваха всички хартиени сърца да бъдат изписани с послания и предадени на сцената, където имаше чувал. Тази своеобразна петиция ще отиде в парламента, заявиха те. „Екология не е равно на цекология“, написа един младеж на своето сърце. "$ ...", гласеше уводът на негов приятел.

„Искам да ви кажа, че Цеко Минев има много големи заслуги ... “, обърна се един развеселен младеж от опразващите площада към своите познати, „... за фрийрайда в България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови