Депутатите забраниха турския в предизборната кампания

Елица Мартинова 14 февруари 2013 в 09:53 3829 1

Четин Казак, Снимка: БГНЕС
Четин Казак, Снимка: БГНЕС

За пореден ден депутатите в парламента спорят за промените в Изборния кодекс.

Предизборната кампания ще се води само на български език

НС отхвърли предложението на ДПС при нужда предизборната кампания да бъде провеждана на майчиния език на съответната етническа общност.

Отказът на депутатите предизвика гнева на Лютви Местан.

"Отсега нататък не се чудете защо Европа удължава периода на наблюдение, вие гласувате против Европейския съюз. Полицейското мислене беше в съюз с "Атака", предупреди лидерът на ДПС.

Предложението на Местан се оказа крайъгълен камък на дискусиите в четвъртък сутрин. 

„Ние не настояваме за големи промени – предизборната кампания се води на официалния език – български. Просто предлагаме, ако има нужда от превод, кампанията да се води и на майчиния език на съответната етническа общност“, заяви от трибуната Четин Казак от ДПС.

Той предупреди, че ако парламентът не се съобрази с искането на ДПС, има опасност България да остане на опашката на Eвропа.

Остра реакция срещу предложението на Казак имаше от страна на „Атака“.

Павел Шопов от националистите предупреди, че с тези текстове ДПС малко по малко подготвя държавата за турцизация.

Тезата на „Атака“ бе защитена и от лидера на РЗС Яне Янев, който бе категоричен, че подобни изменения в Изборния кодекс ще узаконят разединение в българското общество.

Без агитационни билбордове по пътищата

Без разногласия депутатите решиха да забраняват поставянето на агитационни материали по републиканската пътна мрежа

Решения от сряда

Вчера парламентът гласува наблюдателите да присъстват при въвеждането на данните в РИК и СИК. Те обаче няма да бъдат допуснати при повторното въвеждане на данните в ЦИК.

Парламентът прие всеки член на секционните избирателни комисии да получава подпечатано и подписано копие на изборните протоколи, което да има правна стойност в съда.

Промените в Изборния закон създават и постоянна администрация към ЦИК и разкриват позицията на секретар на комисията.

Новите текстове обвързват застъпниците с конкретни секционни комисии. Имената им ще бъдат вписани в листи, които ще се публикуват на сайта на ЦИК. Всяка партия ще има право на един представител във всяка СИК.

Парламентът прие и условия за публикуване и обжалване на списъците на заличените лица, които нямат право да бъдат дописвани в избирателния списък в изборния ден.

При проучвания за изборните нагласи социологическите агенции ще са длъжни да съобщят поръчителя на изследването.

Такива промени приеха в Изборния кодекс депутатите по предложение на лидера на РЗС Яне Янев.

" Информацията се представя пълно и ясно, като в печатен или друг текстови материал е в обособено поле на видно място и заема не по-малко от 5 на 100 от общата площ на материала, а в аудио- и аудио-визуални материали, излъчени по електронните медии, или в представяне пред публика – веднъж в началото и веднъж в края на материала или представянето", гласи текстът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови