Вежди Рашидов нареди да разбият заведение в София (видео)

13 февруари 2013 в 10:33 5295 6

Снимка  Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Министърът на културата Вежди Рашидов, придружаван от полиция и двама работници, наредил  разбиването вратата на култовото столично заведение Toba&Co.

Това става ясно от видео, разпространено в мрежата. 

Заведението се намира в сградата на царския дворец. Твърденията на собственика на заведението са, че той очаквал преподписване на договора за наемане на помещението с Министерството на културата. В същото време обаче културното ведомство отлагало това. 

Миналия петък в Тoba&Co получили предупреждение за принудително напускане на сградата с краен срок 9.00 часа в понеделник. В 10:00 ч. бригада от няколко човека, водена от културния министър и заредена с чукове и лостове, пристигнала пред бара. 

Собственикът предложил да изчакат идващия към мястото човек с ключ, но министърът толкова бързал, че лично подал чука и длетото на работниците, които разбили “културно” вратата. Клипът завършва с думите на Рашидов: “Да не може човек да си влезе в дома, в музея”.

В коментар пред bTV Рашидов обясни, че „тези хора” са настанени там „още по времето на Абрашев” (проф. Божидар Абрашев бе ресорен министър в периода 2001-2005 година – бел. ред.) и договорът им е изтекъл.

Според министъра разположилите се в сградата са били уведомявани от година по надлежния ред, но отказвали да освободят помещението. Затова и от миналата седмица имало издадена заповед от областния управител да бъдат изведени.

„Категорично отказват да отворят и да предоставят помещението на собственика – Министерство на културата, и се наложи да отида да ги помоля да отворят. Тези хора, като не предоставиха ключа, най-елементарното нещо - извикахме ключари, които да отворят вратата и да се сложи нова брава”, обясни Рашидов.

На въпрос какъв наем е бил плащан на министерството, той не успя да даде конкретен отговор. В продължението на разговора обаче изтъкна, че не е грешка присъствието му на мястото на акцията по отварянето, тъй като той е принципал и неговият подпис стои върху всяко решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови