Прави се менте партия "Орлов мост"

Владимир Йончев 12 февруари 2013 в 19:23 6614 24

Призив за учредяване на партия "Орлов мост" тръгна във Фейсбук.

Според страницата, създадена преди броени минути, учредяването й ще бъде на 3 март в 12 часа, без да е указано къде.

Администратор на страницата е профил с име "Орлов мост", създаден също съвсем наскоро.

Първата информация, че ще се създаде такава партия, беше огласена от Филип Цанов на дискусията за разширяването на ски зоната в Банско в петък.

Цанов, който е председател на сдружението "Природата за хората и регионите", което подкрепя плановете на община Банско за разширяване на ски зоната в Пирин, обвини опонентите си от коалиция "За да остане природа в България", че са “членове на политическия проект “Орлов мост”, който ще участва в изборите”.

Цанов дори спомена OFFNews, Mediapool и "Дневник" като "медийни канали" на бъдещата партия.

Разбира се, OFFNews няма нищо общо с подобна партия. Не само защото в принципите ни е никога да не се ангажираме с конкретна партия, а и защото смятаме, че използването на протестите на Орлов мост  за партийни цели е вредно. Вкарването на гражданската енергия, която избухна през лятото, в партиен коловоз може само я унищожи.

Веднага след разпространяването на поканата за учредяване на партия "Орлов мост" OFFNews се обади на всички заподозрени от Филип Цанов "зелени" активисти, както и на емблематичните лица от протестите. Всички те категорично отрекоха да имат каквото и да е участие в подобен проект.

(Вижте по-долу какво каза всеки от тях.)

В информацията на Филип Цанов обаче има и голяма доза истина. Читатели на OFFNews, които бяха сред участниците в протестите през лятото, ни информираха, че днес следобед са били "вербувани" да станат учредители на партия "Орлов мост".

Предложението е дошло от непознати за тях младежи. На въпросите кой стои зад тази партия, са получили противоречиви отговори. Според едната версия е бил Стефан Гамизов, според друга - Слави Бинев.

Потърсен от OFFNews, Слави Бинев даде следния коментар:  "Никаква идея нямам кой стои зад този проект, не съм аз. Ние вече сме забили кола на политическата платформа, няма да забиваме нов. Бойко Борисов държи политическите холдинги. Тая партия сигурно ще се бори с Лъвов мост."

Редакцията се обади и на Стефан Гамизов. Единствените му думи бяха: "Не мога нищо да коментирам, в момента съм в среща".

Ето и коментарите на хората, които имаха най-дейно участие в битката срещу промените в Закона за горите, които доведоха до протестите на Орлов мост.

Андрей Ковачев, партия Зелените, Сдружение за дива природа „Балкани“: 

Бях чул, че има такъв мутренски проект, точно такъв ще да е. Иначе на протестите на Орлов мост имаше хора от много партии – и „тъмносини“, и откровени анархисти, които партии не търпят, и крайно леви, и хора от младежкото БСП. В общи линии от "Зелените" бяхме най-малко. Според мен тази партия се прави от хора, които дори не са били на Орлов мост миналото лято. Ако са били, щяха да са наясно, че хората, които протестираха там, няма да гласуват за тях.

Александър Дунчев, WWF (Световен фонд за дивата природа):

Не знам нищо за този проект. Може да е гражданска инициатива действително, а може и да е партенка, целяща да обезличи тази гражданска енергия, да отнеме от гражданския дух.

Любомир Костадинов, юрист на групата екоорганизации „За да остане природа в България“:

Не зная кой стои зад тази инициатива и аз лично не се чувствам асоцииран с нея. Спомням си обаче, че имаше едно социологическо изследване след протестите миналата година, в което 10 % от участниците в анкетите казаха, че твърдо биха гласували за такава партия. Може някой да си прави подобна сметка.

Борислав Сандов, съпредседател на ПП „Зелените“:

И до мен достигна слухът за това учредяване. Със сигурност е фалшификат. Не вярвам да е сериозно, защото е видно, че на протестите нямаше единна организация. За мен такава партия няма потенциал и предполагам, че е мимикрия, каквато вече сме виждали в България. Това са ченгеджийски номера и нямам представа кой стои зад тях, може да е всеки – от Алексей Петров до Слави Бинев и от някой луд фейсбукър до бивш ДС агент, да речем.

Петко Цветков, Българска фондация Биоразнообразие:

Преди Филип Цанов да го каже това в Банско, мернах нещо по темата от един господин във форумите. Чувал съм, че зад това стоят националисти, но откровено, не мога да коментирам.

Тома Белев: Това е провокация, която цели да дискредитира протестите на Орлов мост. Социологическите проучвания показват, че има около 800 000 души, които са склонни да гласуват за някакъв субект, който да отстоява идеите от протестите през лятото. Това много ги е уплашило и се опиват да опорочат протестите, като ги вкарат в политическа рамка.

Янаки Ганчев от движението "Бунт за нова България", който е участник и пропагандатор на много от протестите напоследък, коментира следното: Проект „Орлов мост“ се разработва съвместно с ПП ГЕРБ като „зелена патерица“ за изборите. Това нещо е твърдо и ясно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!