Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Отвори врати първият в България Център за операции при епилепсия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 февруари 2013 в 14:1628522
Отвори врати първият в България Център за хирургично лечение на епилепсия

Първият в България Център за хирургично лечение на епилепсия беше официално открит в болница „Св. Иван Рилски“ след 7 години работа на доброволни начала.

Около 70 000 души в България страдат от хронична епилепсия, а всяка година има около 400 нови случая на 1 млн. души. Около една четвърт от болните от епилепсия не се повлияват от лечение с медикаменти и единственият им шанс за подобрение е хирургичната намеса или кетогенната диета, която не се прилага у нас, обясни ръководителят на Центъра д-р Красимир Минкин. По думите му за последните 7 години са оперирани 105 души, като при 72% от пациентите е постигнат пълен контрол на пристъпите, а при 18% от тях пристъпите са намалели значително.

Центърът се намира в Клиниката по неврология на болница "Св. Иван Рилски". Работещите в него специалисти предлагат безплатни прегледи на пациенти с епилепсия всеки петък от 14.00 до 18.00 часа.

Издръжката на Центъра за хирургично лечение на епилепсия е 500 000 лева годишно. Тези пари биха били достатъчни за предхирургично изследване на 100 души и хирургично лечение на една трета от тях, тъй като не при всички пациенти могат да се оперират, посочи д-р Минкин. Лекарите, които работят в центъра се надяват финансирането да бъде осигурено от Министерството на здравеопазването или от здравната каса.

Средно 12 000 лева струва поставянето на интракраниални електроди, които са необходими за предхирургичната подготовка. При децата закупуването на електродите се поема от Фонда за лечение на деца. Половината от болните от епилепсия в България обаче са възрастни. По този начин се оказва, че шанс за хирургична намеса имат само тези, които могат да си позволят да заплатят необходимата сума.

В момента здравната каса заплаща 280 лева за епилептиците по клинична пътека. Необходимото изследване с видео-ЕЕГ за 4-дневен запис е 1000 лева, обясни д-р Минкин.В. 22.03 2013 в 16:52 2

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Стефан 11.02 2013 в 14:44 1

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

 
Инсталирай OFFNews приложение за Chrome browser
24 юли 2016

Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.