България на бунт срещу високите сметки за ток и парно (снимки+видео)

Вероника Шербанова 10 февруари 2013 в 08:56 11155 10

Хиляди българи излязоха на протест срещу завишените сметки за ток и парно Снимка: Сергей Антонов
Хиляди българи излязоха на протест срещу завишените сметки за ток и парно Снимка: Сергей Антонов

Хиляди българи излязоха на протест срещу завишените сметки за ток и парно от началото на тази година. Протестни шествия имаше в София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас, Шумен и др.

Демонстрантите се организираха чрез Facebook групата “Да запалим монополите”.

София

11.15 ч.  - Около 2000 души са се събрали пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на ул. "Славянска" в столицата. Демонстрантите продължават да се събират.

11.20 ч. - Протестиращите поискаха оставката на правителството.  Те призоваха енергийният министър да дойде при тях и да обясни защо са завишени сметките за ток и парно. Протестиращите развяват българското знаме. Чуват се викове "Оставка!", "Напусни!" и "Мафия". Районът е отцепен от служители на реда.

Протестиращите ще се отправят към сградата на Столична община и след това към Народното събрание. Протестът трябва да приключи около 15 ч.

11.45 ч. - Енергийният министър Делян Добрев излезе при демонстрантите. Те го посрещнаха с освирквания, започнаха да го замерят със снежни топки и той бързо се прибра обратно в министерството.

Протестиращите се отправиха към сградата на Столична община с викове "Мафия!". Почти цялата ул. "Г. С. Раковски" се напълни с хора. В шествието се включи и Николай Колев - Босия.

11.50 ч. - Шествието се отправи към площада пред Народното събрание. Чуват се викове "Боклуци!" и "Искаме нормални цени!". Демонстрантите се координираха с полицията и тъй като бяха твърде много, решиха да идат само пред парламента и пропуснаха общината.

12.00 ч. - Полицаи охраняват сградата на парламента и насочват протестиращите от двете страни на паметника на Цар Освободител. Демонстрантите вече са около 5000.

12.15 ч. - Протестиращите поискаха оставките на правителството. Демонстрантите викат "Българийо, събуди се!" и "Свобода или смърт!". Организаторите призоваха всички българи да спрат да плащат сметките си за ток и парно.

"Вижте си сметките! 40% са реално изразходваната електроенергия, всичко останало са такси", заявиха те.

12.30 ч. - Николай Колев - Босия успя да хвърли домат по парламента. Демонстрантите се включиха, като замериха сградата с яйца.

12.45 ч. - Беше сложен край на протеста. Демонстрантите обявиха, че ще се съберат пак другата неделя, в 11 ч., отново пред МИЕТ.

13.05 ч. - Около 40 души решиха да останат пред парламента.

Благоевград

11.15 ч. - Около 3000 души са се събрали на протестно шествие пред офиса на ЧЕЗ в града. Демонстрантите планират да преминат покрай сградата на полицията и съда. Шествието ще завърши пред община Благоевград.

11.40 ч. - Протестът става все по-многолюден. Множеството се намира от ГУМ до сградата на съда.

12.30 ч. - Протестът в Благоевград приключва. До края му в центъра на града се събраха 5000 души. Демонстрациите ще продължат в 18 часа в понеделник пред сградата на общината.

Шествието започна пред офиса на ЧЕЗ, премина пред сградата на полицията, ГУМ, сградата на общината и отново завърши пред ЧЕЗ.

Варна

12.00 ч. - Протестиращи срещу високите цени на тока блокираха движението около община Варна и в в центъра на града. Броят на демонстрантите непрекъснато се увеличава и вече достигна няколко хиляди души. В центъра на града има засилено полицейско присъствие.

12.15 ч. - Шествието се насочи към Аспаруховия мост. Протестиращите възнамеряват да го блокират. Съпровождат ги полицаи, които отклоняват движението. Демонстрантите призоваха българите да не плащат сметките си за ток в знак на протест срещу електроразпределителното дружество.

12.35 ч. - Протестиращите блокираха Аспаруховия мост. Образували са се огромни колони от автомобили, особено в посока към центъра на Варна.

След като блокираха за кратко Аспаруховия мост, демонстрантите се отправиха към офиса на електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. Те започнаха да хвърлят по сградата яйца и камъни и счупиха няколко прозореца. Един от протестиращите беше арестуван. След като беше отведен от полицията, демонстрантите го последваха пред сградата на полицията. След като им казаха, че задържаният вече е освободен, протестиращите се разотидоха с викове "Победа".

Пловдив

12.00 ч. - Над 2000 души протестират пред сградата на EVN в града. Чуват се скандирания „Вън на EVN” и „Оставка”. Демонстрантите хвърлиха жълти стотинки пред сградата на електроразпределителното дружество. Организаторите призоваха за ежедневни протести и за неплащане на сметките за ток.

Бургас

12.30 ч. - Около 300 души се събраха пред сградата на EVN в града. Те се заканиха да се събират на протест всяка седмица, докато електроразпределителното дружество не прекрати дейността си в България. Демонстрантите носеха със себе си стари електромери и сметките си за ток.

Велико Търново

Стотици хора протестираха пред сградата на електроразпределителното дружество в града. Демонстрантите поискаха разсекретяване на договорите в сектор енергетика и премахне на задължителното изкупуване на електроенергията от НЕК. Организаторите настояха за индивидуални договори с електроразпределителните дружества и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Добрич

12.20 ч. - Около 100 души се включиха в мирно шествие от църквата „Свети Георги” до офиса на ЕНЕРГО-ПРО. Демонстрантите хвърлиха монети пред сградата на електроразпределителното дружество и викаха „Мафия” и „Стига монопол”.

Шумен

Около 50 души се събраха на протестното шествие в Шумен. Те поискаха да бъдат определени цени за тока, които да са съобразени с доходите на българина. Демонстрантите настояха за проверки във всички електроразпределителни дружества и повече яснота при формирането на цената на тока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!