Медийни експерти: Недопустимо е партии да звънят в редакциите, има си съд

Мая Младенова 08 февруари 2013 в 14:52 2805 2

Докладната на А. Емин.
Докладната на А. Емин.

 Недопустимо е партии да звънят в медиите и да настояват за каквато и да е намеса. Ако имат претенции към публикации, могат да изпратят право на отговори или директно да се обърнат към съда. Това е единственият позволен ред, по който трябва да се случват нещата в една правова държава.

На това мнение са трима медийни експерти, които редакцията ни помоли да коментират обаждането от пиар на партия "Атака" на редакционния ни телефон и наглото настояване публикация за Волен Сидеров да бъде изтрита от сайта.

Георги Лозанов: Партиите не могат да диктуват медийното съдържание

Не съм запознат със статията и каква е причината за действията на партия "Атака". Принципно погледнато, няма практика политическите партии да диктуват медийното съдържание. Те могат да заведат дело. Но да се звъни по медиите, не е редно. Възможно е от партията да смятат позвъняването за опит да не се стига до дело, коментира медийният експерт и председател на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов.

Даниела Петрова: Нито физически, нито юридическо лице може да поиска сваляне на публикация

Недопустимо е такова искане, независимо дали идва от физически лице, юридическо лице или от друг правен субект. Вие като медия носите отговорност за изнесените факти. Достатъчна гаранция за равнопоставеността на страните в публикацията е публикуването на право на отговор в същия обем и място, каза председателят на Комисията по гражданско общество, култура и медии към Народното събрание Даниела Петрова.

Орлин Спасов: Лоша практика, която поражда уязвимости

 Да се действа по този начин в една правова държава, е некоректно. Абсолютно недопустимо е партия да настоява за сваляне на публикация. Ако имат претенции, да се обърнат към съда. Звъненето в редакциите е лоша практика, която поражда цяла верига от уязвимости, заяви изпълнителният директор на Фондация "Медийна демокрация" доц. Орлин Спасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови