Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Агенцията по заетостта отряза 50 хил. души от европрограма

Нели Чолашка 08 февруари 2013 в 13:21 3513 4

Опашки за ваучери за обучение. Снимка: БГНЕС
Опашки за ваучери за обучение. Снимка: БГНЕС

50 хиляди работещи са чакали напразно по опашки в края на миналата година, за да получат ваучер за обучение по програмата "Аз мога", която е част от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи bTV.

В телевизията се е оплакал Мартин Маринов, който е подал документи в бюро по труда под номер 6087, разчитайки, че хората се избират на конкурентен принцип. 

„Отидох и видях, че до 5999 номер са приети всички, след това от 6000 нагоре не сме. Всички не сме”, учуден е Маринов.

„Принципът, по който ние сме определяли хората, които се включват в схемите е първи по ред, първи по право”, обясни в интервю за bTV шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Тя обвини хората, които са отишли в последните дни (2 ноември 2012 г. беше крайният срок) да подадат документи.

Не е ясно защо хората не са били предупредени за този начин на "подбор" и защо не е спрял приемът на документи, когато е достигната максималната бройка, която може да бъде финансирана.

"Всички хора се редихме през последния ден цял ден на опашки. Едно загубено време за нас, както и за служителите в бюрата по труда в цялата страна”, коментира Мартин Маринов.

В OFFNews се оплакаха обучителни организации, които имат информация, че с вътрешна заповед са спрени плащанията за дистанционно обучение по програмата "Аз мога". От ведомството на Камелия Лозанова отрекоха.

Ноември миналата година сайтът "Бесове" и OFFNews съобщиха, че е имало вътрешно разпореждане да не се приемат документи по програма "Адаптивност", но после приемът е бил възстановен само за роднини на депутатката Вяра Петрова.

Лозанова отрече за подобно разпореждане, но при изслушване в комисията на Яне Янев стана ясно, че чрез фирма на майката на Вяра Петрова са усвоени 400 хил. лв. през лятото на 2012 г. по програма "Адаптивност". Засега няма последствия нито за шефката на Агенцията по заетостта, нито за депутатката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови