Историята на Семра. Приказка за мъката и надеждата

Вероника Шербанова 08 февруари 2013 в 21:33 9429 8

Снимка Лъчезар Ангелов

28-годишната Семра Ихлеман с майка си

Само след няколко дни лечение 28-годишната Семра Ихлеман, на която участници във форума OFFRoad-Bulgaria помогнаха да постъпи в Александровска болница след прекарани три инсулта, каза първите си думи от шест месеца насам.

Семра Ихлеман беше приета в Клиниката по неврология на Александровска болница в понеделник, след като през август миналата година е получила трети инсулт. В болницата са направени редица изследвания, сред които и генетични, за да се разбере причината за инсултите на 28-годишното момиче, обясни началникът на отделението за съдови заболявания доц. д-р Юлия Петрова.

Ако се установи, че няма генетично заболяване или някаква генетична предразположеност, най-вероятната причина за състоянието ù е изживян силен стрес. Не е изключено да е претърпяла и някакъв физически тормоз, но тези неща са недоказуеми, посочи доц. Петрова.

Семра се омъжила преди четири години. По-късно забременяла, но бебето починало вътре в нея и трябвало да го извадят. Това се случи в четвъртия месец от бременността, разказва майката на момичето.

След това мъжът ù я напуснал, а останалите я заклеймили. Семра се прибрала при родителите си. „Тя много плака за бебето си“, разказва майка ù. „Не знаем къде е мъжът ù сега, някъде в чужбина е. Човек като падне и го изоставят. Това разбрах от него“, допълни тя.

„Един ден ми каза: „Майко, аз го обичам този мъж, а той защо ме остави. Много го обичах“. 20 минути след това получи първия си инсулт“.

В рамките на една година Семра получава общо три инсулта, като последният е най-тежък. След него тя изпада в безсъзнание за седмица, а след като се събужда, не може да говори. Цялата ù дясна страна е парализирана. В продължение на 12 дни не се храни. През това време майка ù започва да я храни със спринцовка, а по-нататък и с пасирана храна. През следващите 6 месеца Семра не може и да става от леглото.

„Преди беше много весела. Обичаше да готви и много добре готви. Косата ù беше много дълга. След това много отслабна“, каза майката.

На 19 януари Доби от OFFRoad-Bulgaria.com написа във форума за 28-годишната Семра от село Сини Вир, община Нови Пазар. С помощта на други участници от форума бяха събрани пари, с които момичето да бъде преместено за лечение в Александровска болница в София, както и за лекар, който да я придружи.

Веднага след пристигането в лечебното заведение на Семра е назначена речева и двигателна рехабилитация. Преди да получи първия инсулт, тя не е имала никакви симптоми. Когато я приехме, установихме, че е започнала да вдига кръвно, завишени са и нивата на холестерола, обясни доц. Юлия Петрова. При предишните ù постъпвания в болница тези показатели са били нормални, което ни насочва към това, че може би има генетична предразположеност. Ще знаем повече, когато са готови резултатите, добави тя. 

Единственото нещо, което Семра е взела от дома си в болницата, е розово плюшено мече, с което спи. До такава степен се е чувствала в себе си сама, потисната, изтормозена, че се е затворила в себе си, но сега малко по малко започва да общува. Майката се опитва нещо да направи. Прави го искрено, колкото може и разбира, с усещането, с вярата да се подобрят нещата, посочи доц. Петрова.

Само няколко дни след пристигането си в болницата 28-годишното момиче казва и първата си дума от шест месеца насам. А при посещението ни изненада лекарите и с още няколко.

Вчера за първи път от 6 месеца ми каза, че иска да яде. Много се радвам, даже снощи си поплаках, без тя да ме вижда. Не искам да ме вижда как плача, защото и тя започва, обяснява майката на Семра.

„Много благодаря на всички, които помогнаха на моето дете, не знам какво щяхме да правим без вас. Благодарение на лекарите и на вас сега е по-добре. Благодарна съм, че има такива хора по света“, каза развълнуваната майка.

Семра ще напусне болницата след около седмица. След това с майка ù ще се върнат в дома си в Сини Вир. След това ще е необходима още речева и двигателна рехабилитация, но за съжаление тя не се поема от Здравната каса.

Най-важното
Всички новини