Банско иска карт бланш за писти и сгради в половин Пирин

06 февруари 2013 в 20:40 4183 23

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Ако искането на община Банско да се промени планът за управление на парк „Пирин“ бъде прието, то би послужило и за осъществяването на поне част от по-мащабния ски проект, популярен като „Мега Пирин“. Това личи от депозираното заявление на общината в екоминистерството, което ще бъде дискутирано на 19 февруари от висшия експертен съвет на ведомството.

Община Банско, която е съдружник във фирма „Юлен“ - концесионер на ски зоната в националния парк, настоява за разширяване на зоната с втори кабинков лифт, 30 километра писти и седалкови лифтове към тях. Официалното й искане обаче би позволило строителството дори в далеч по-голяма част от парка. Сега планът на парк „Пирин“ разделя територията му на 6 вида зони, от които строителството се допуска само в една – зоната за сгради и съоръжения. Тя покрива 0.6 % от територията на парка.

Предложението на общината е формулирано така, че да се допусне строителството в още 3 вида зони, съобщи председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев - за опазване на горските екосистеми (45.2 % от площта на парка или 182 450 дка), за туризъм (2.2 %) и за устойчиво ползване на откритите площи – 16.9 %. Това означава почти 65 % от територията на парка, който покрива 403 560 декара или 100 пъти над сегашната площ, в която е допустимо строителство.

В случай, че предложението бъде одобрено, на практика би било крачка към осъществяването на идеята за мащабна ски дестинация Банско – Разлог – Добринище. Идеята за проекта беше официално "възкресена" през зимата на 2011, когато трите общини, инвеститори и президентът на българската федерация по ски Цеко Минев поканиха четирима министри в Банско, за да я представят. И трите идейни проекта, за които от години лобират местните общини и депутати, касаят територии от националния парк.

Независимо от промените в плана обаче, в националните паркове по принцип не се допуска никакво ново строителство, с изключение на хижи и заслони, сгради за нуждите на парковото управление и инфраструктура към тях, посочи Белев. Това правило е въведено в Закона за защитените територии през 2000 – две години, след като община Банско е поискала ски концесията.

Това на практика означава, че за да се допусне ново ски строителство в Пирин, трябва да се промени и законът. Потърсен за коментар кметът на Банско Георги Икономов заяви, че общината ще изчака решението на експертния съвет към екоминистерството, преди да предприеме нещо друго. "Нека видим решението на експертите там, вярвам, че те няма да приемат нещо в нарушение на закона", каза той.

Макар че още преди 2 години екоминистърът Нона Караджова обяви, че ски зоната е с 650 дка. по-голяма от отпределеното в концесионния договор на „Юлен“, Банско има подкрепата на премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев, вицепремиера Цветан Цветанов и редица депутати от ГЕРБ. Досега няма никакви наказания за нарушението, допуснато от "Юлен", общината и поредица екоминистри, съгласували проектите на фирмата за лифтове и писти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!