Новият министър ще връща техникумите

Александра Маркарян 06 февруари 2013 в 13:43 2611 9

Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС
Акад. Стефан Воденичаров Снимка: БГНЕС

Връщането на техникумите в образователната система е един от основните приоритети за новия министър на образованието акад. Стефан Воденичаров. Това обяви самият той минути след като положи клетва като министър пред Народното събрание.

Някогашните 5-годишни техникуми бяха заменени с професионални гимназии.

"Нещо, което отдавна ми е близко, е въпросът със средното техническо образование. Българската индустрия няма как да се развива без кадри, да тръгне напред в нищо. На базата на сегашното законодателство ще видим какви са възможностите за връщане на средно техническо образование. Гордея се, че съм възпитаник на механотехникум", каза Воденичаров.

Той обясни, че приел предложението на премиера Бойко Борисов да стане министър за няколко месеца заради важността на подготовката и създаването на нова оперативна програма за образование и наука.

Сред приоритетите му били и създаване на закон за иновациите, и сериозни промени във фонд "Научни изследвания". Скандалите с раздаването на пари на приближени до ръководството му лица станаха повод за оставката на досегашния министър на образованието Сергей Игнатов, на управителя на фонда Христо Петров и на шефа на изпълнителния съвет на ФНИ Рангел Гюров.

Ще поканя всички ректори и ръководството на БАН, които да представят номинации за ново ръководство и с които да обсъдим сериозни структурни промени във фонда, каза още Воденичаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!