Арестуваната демонстрантка срещу ČEZ: Хората вече не издържат

Георги Савчев 04 февруари 2013 в 22:05 10825 8

Люси Манова
Люси Манова

Люси Манова, една от организаторите на протеста срещу ČEZ в Благоeвград и активист на Граждански съюз "Сила“, беше арестувана в понеделник вечерта. За да я подкрепят, пред Първо районно полицейско управление в града се събраха над 200 души. Веднага след освобождаването си Манова даде интервю за OFFNews.bg.

Защо ви арестуваха тази вечер?

Защото нарушихме маршрута на протеста. Въобще не трябваше да се тръгва оттам. Получи се едно гражданско неподчинение и беше невъзможно да спра хората. А пък и честно казано: мисля, че се получи добре. Крайно време е наистина това гражданско общество да се събуди и дори ако трябва – да се стигне до гражданско неподчинение.

Защо протестът промени маршрута си и демонстрантите се насочиха към зала „22 септември“, където е имало събрание на Движение „България на гражданите“?

Не знам. Това решение го взеха хората и аз нямам отношение към това. Наистина не знам защо се стигна до това. Просто се реши така – да се изкаже недоволство от хората. Не мога да го обясня. Даже когато хората тръгнаха нагоре, аз давах интервюта, край мен имаше журналисти.

Тоест не е имало инициатива от страна на организаторите на протеста, сред които сте и вие, да се протестира пред зала „22 септември“?

Нямаше такава идея. Но тъй като наистина вече хората едва издържат и вече недоволството е голямо – предполагам, че това беше водещо в случая. Това беше абсолютно спонтанно решение – някой каза, че имало среща с граждани на Меглена Кунева.

Колко време трябваше да останете в полицейското управление?

Около три часа. Ще ми бъде съставен акт за неспазване на полицейско разпореждане на протеста. Предполагам, че глобата е между 300 и 500 лева.

Ще го обжалвате ли?

Разбира се.

Във Facebook писахте, че този протест срещу ČEZ няма да е последен. Какво предстои?

Обявен е национален протест за неделя в 11 ч. Протестът е срещу високите сметки за ток и срещу енергоразпределителните дружества. Исканията си остават същите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови