Яне Янев: Аферата "Буда" е съшита с бели конци

Юлиан Христов 04 февруари 2013 в 12:14 3258 4

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев нарече аферата с вербовката на премиера Бойко Борисов "съшита с бели конци" и посочи за нейни автори БСП.

От публикувани от сайта "Биволъ" документи, става ясно, че на 9 декември 1996 г. Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) като информатор под кодовото название "Буда". Преди две години опозиционната тогава РЗС изпрати до премиера Борисов три въпроса, един от които е дали знае кой е агент "Буда".

Днес пред журналисти Янев посочи като пряк автор на аферата бившия вътрешен министър Румен Петков. Питането си към премиера през 2011 година лидерът на РЗС мотивирал с информация, подадена му от Петков. Яне Янев обясни, че при среща с него Петков му вметнал между другото, че Борисов има досие с името "Буда".

Янев определи публикациите от неделя като предизборна кампания и нападки срещу управляващите с цел дискредитиране.

Пред в. "Преса" премиерът отрече да е бил вербуван и да стои зад агентурното име "Буда". “Винаги сме помагали на МВР. Многократно съм сътрудничил на службите и винаги ще им сътруднича. Вероятно ЦСБОП са правили опити да се свържат с мен, писали са си предложение, за което аз не знам, но веднага са разбрали, че съм отказал, и са ме свалили от отчет”, коментира той.

Прокурори заплашвали Янев

На пресконференция в кабинета си в Народното събрание Яне Янев обяви разсекретяването на документи, уличаващи бивши министри в лобизъм в енергийния сектор. Той съобщи, че във връзка с разсекретяването на документите е получил заплахи по телефона. Сред заплашилите го имало и прокурори. По думите на Янев един от тях бил обвинител по афера, която стигнала до Брюксел. Той обяви, че ще подаде сигнал до главния прокурор във връзка с тези заплахи.

Янев не скри, че е притеснен. Пресконференцията, който той даде за журналисти в кабинета си в парламента, мина под зоркото наблюдение на трима гардове от НСО, които стояха плътно до него.

Според него имало и магистрати, които го предупредили, че разсекретяването на документите може да доведе до обявяването на комисията за корупция по високите етажи на властта за противоконституционна.

На 8 октомври 2012 година 54 народни представители поискаха от съда да обяви т. нар. комисия “Янев” за противоконституционна. Комисия има за цел проучването на случаи за корупция по високите етажи на властта. Работата на КС обаче е блокирана от 13 октомври за неизвестен период от време, докато съставът му не бъде попълнен с овакантеното от Венета Марковска място. Така, без да е ясно има ли законно основание комисията “Янев” да съществува или не, тя ще продължава да работи със секретни документи.

Бизнесмен лобирал за продажбата на руско ядрено гориво

Днес Янев оповести част от съдържанието на два от разсекретените документи. В тях се преразказват записани чрез СРС телефонни разговори между бизнесмена Красимир Георгиев и двама руски граждани. 

От разговорите става ясно, че Георгиев е използвал влиянието си върху кабинета на тройната коалиция и по-конкретно върху тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров, а чрез него и на премиера Сергей Станишев. От проведените разговори между Георгиев и лицата Виталий и Василий в периода октомври-ноември 2006 година, става ясно, че руснаците лобират да продават руско ядрено гориво, в противоречие с европейска директива, която определя вноса в ЕС на руско гориво в размер на едва 20 %. 

Според Янев от документите ставало ясно, че Георгиев е бил натоварен със задачата да осигури доставките на ядрено гориво срещу съответната комисионна в долари. В един от разговорите Георгиев уведомява събеседника си, че "Атомстройекспорт" ще спечели конкурса за доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Белене". "По този начин, зад гърба на Европейската комисия, Станишев е договарял незаконни доставки на ядрено гориво от Русия", коментира Янев.

От други документи става ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) е ощетена с над 90 млн. лв. при търг за износ на електроенергия. Въпреки, че компанията имала лиценз за продажбата на ток, тя провела конкурс, при който е избрана швейцарска компания EFT. Договорът на компанията бил за продажбата на ток на обща стойност 316 млн. евро. През 2005 година "ЕФТ - България" става първата компания, получила лиценз за търговия с ток. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови