Жители на Банско: Не искаме втори лифт на всяка цена, не искаме и "Юлен"

Александра Маркарян 04 февруари 2013 в 10:05 18727 50

Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)
Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)

По повод плановете за разширяване на ски зоната в Банско и протестите "за" и "против" жители на Банско изпратиха писмо до OFFNews, в което изразяват позицията си. "По повод протестите в Банско в подкрепа на втора кабинка ви молим да публикувате и нашето различно мнение. Защото хората от Банско в голямата си част не подкрепят исканията на "Юлен". В тяхна защита се обявяват само държавните служители, защото така им е наредено и ги заплашват с уволнение, и заблудените работници на "Юлен", голяма част от които са останали безработни след 15 април", пишат от Инициативния комитет на ски учители, хотелиери и граждани.

"Ние не сме тези, които бяха накарани да блокират пътя на протест и не искаме втори лифт на всяка цена. Ние не искаме монополът на "Юлен" да съсипе туризма в града", пишат от комитета. Те описват още какво се случва в Банско заради общинското ръководство и фирмата-концесионер на ски зоната в курорта -  "Юлен".

Публикуваме пълния текст на писмото:

В отговор на всички нападки, че гражданите на Банско искат да унищожат природата на Пирин, искаме да ви уверим, че това съвсем не е така. Ние сме израснали тук и сме планинари и скиори. Искаме да оставим природа за нашите и вашите деца. И ние също не искаме да се редим на опашки за кабинката по два часа (друг е въпросът, че повечето от нас не могат да си купят и карти, защото за едно семейство на ден това е разход от 240 лева, който е непосилен за 80% от гражданите на страната), но ние не искаме втората кабинка на всяка цена.

Но ние, гражданите на Банско, не онези, които бяха накарани да блокират пътя, не искаме монопола на "Юлен" да съсипе туризма в града. Монополизирането е вредно за развитието на Банско. Предишното общинско ръководство даде големи дарове на "Юлен", а сегашните, които смятат, че са различни, довършват започнатото.

Ние искаме да ни остане природа и след инвазията на "Юлен". Те се разпореждат с планината с мълчаливото съгласие на държавата не като стопани, а като душмани на гората. Но тя винаги си връща, не трябва да забравяме това. Изкопаха незаконен водоем на Бъндеришка поляна, затвориха пътя за Академика. Изгониха всички заведения за обществено хранене, които не са на "Юлен". Никой не може да има заведение в близост до ски зоната. Ако все пак се преборят, ги заграждат с мрежи, за да ограничат достъпа на туристите до тях. Вижте какво направиха с шатрата на ски пътя. Разпореждат се  уж в рамките на концесията като с бащиния.

Искаме да знаем защо, след като концесията е 90 хектара, държавата се прави, че не знае за усвоените от "Юлен" още 75 хектара. Плажните ивици се дават на концесия и концесионерът се задължава да остави свободен достъп 20%, а какво става тук, защо не се задължи концесионерът да остави мъничка ски зона за свободен достъп, без да струва 60 лева на ден, за хората с по-малки възможности? 

От "Юлен" се опитват да съсипят бизнеса на всички ски училища и ски гардероби извън тяхната система. Първо поискаха да съборят ски гардеробите на улица "Пирин"  точно преди откриването на сезона. Този път се спасиха, но те няма да се откажат. В целия свят ски учителите плащат ски картите с доброволен летен труд по поддържане на ски зоната или купуват карти на цена 100-300 евро. "Юлен" продава ски карти за свободни ски учители  за 4000 лева. Освен това принуди ски учителите да държат изпит и да членуват в новото сдружение на ски учителите, създадено по инициатива на г-н Цеко Минев, за да бъдат по-лесно манипулирани и за да не могат да имат други искания, освен тези на "Юлен". В  ски училищата на "Юлен" много от инструкторите са се качили на ски малко преди да се явят на изпит за ски инструктори и не могат да се пуснат на писта "Томба". А за независимите ски учители изпитът се прави невъзможен  за взимане, особено за неудобните.

Учениците на "Юлен" имат възможност да минават през ВИП-входа, за да избегнат опашките на кабината, а ние, останалите се редим с нашите ученици  на опашката - това е опит да се убие конкуренцията. Макар че каква конкуренция сме ние за акулата "Юлен"?

Ние сме ходили и в други ски курорти по света и знаем, че концесионерът, който и да е той работи, в сътрудничество с  местните хора. Тук, освен  100 души, които сезонно работят за "Юлен", 10-ина, които са се навързали като пиявици в системата и са близки до общинското ръководство, никой не подкрепя исканията на концесионера. И няма как, защото, както виждате, ние нямаме голяма файда от това. За част от нас това е прехраната на нашите семейства, а не бизнес, но явно и това ще ни бъде отнето, така че няма как да сме толкова настоятелни за разширяване на ски зоната.

Бързането е продиктувано не от желанието да подобрят обслужването на туристите час по-скоро, а от далеч по-комерсиални планове, за строежи не само на лифтове и писти. Искат да придобият права преди мандалото на Европа да хлопне и забрани тези грабежи. Държавата помага както може, вместо да защити интереса на народа.

И ако "Юлен" спрат лифта, както заплашиха, няма страшно, ще имаме друг вид туризъм - летен  или по–малък, зимен, но няма да спрем. Банско  го е имало без "Юлен" и пак ще го има.

Инициативен комитет от ски учители, хотелиери и граждани

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!