Борисов бил агент Буда на ЦСБОП

03 февруари 2013 в 15:37 12820 10

Борисов бил агент “Буда” на ЦСБОП. Снимка: Биволъ
Борисов бил агент “Буда” на ЦСБОП. Снимка: Биволъ

На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) като информатор под кодовото название Буда.

Това съобщава сайтът "Биволъ", който публикува документи, доказващи вербовката.

От тях е видно, че мотивът за вербуването на бъдещия премиер е, че той често контактувал с "оперативно интересни лица".

Вербувалият го офицер е Младен Георгиев, понастоящем издигнат на висока позиция в ДАНС, а началникът,  утвърдил вербовката, е подп. Спас Спасов, работил по-късно във фирма на Алексей Петров. 

В документа е записано:

Във връзка с разширяване на оперативните възможности с негласен апарат на територията на столицата и страната, предлагам лицето Бойко Методиев Борисов (с посочено ЕГН, бел.ред.), да бъде регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор с перспективи за регистрация в по-горни категории СС, за което има качества. Същият е бивш служител на МВР, ръководи лицензиран охранителен бизнес и работи в среди и контактува с лица, представляващи оперативен интерес.

От "Биволъ" съобщават, че документът е получен в платформата на сайта за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. "Ние не знаем кой е изпращачът, нито някога ще научим, защото използваната технология не го позволява. Да се търси източникът е безсмислено", съобщават от "Биволъ".

Интересна подробност е, че по това време министър на вътрешните работи е бил Любомир Начев, член на БКП преди 10 ноември 1989 година и след това, когато партията се преименува на БСП. На 13 декември 2006 година е открит мъртъв в дома си в Карнобат. До момента причините за смъртта му не са изяснени, но е приета версията за самоубийство. По времето на Любомир Начев станаха едни от най-тежките саморазправи между членове на силови групировки и бяха убити знакови фигури на организираната престъпност като Васил Илиев и Иво Карамански.

Предложението за регистрация на секретния сътрудник Бойко Борисов е подписано от оперативен работник, обозначен като НБ-22. С него се е съгласил (но подпис липсва) колегата му НБ-20. Предложението е утвърдено от началника на сектор “НБ” в ЦСБОП – подполковник Спас Спасов. Това е и единственото име с подпис в документа.

Проверката на "Биволъ" установи, че подписът на оперативния работник с код НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, в момента - главен секретар на ДАНС. Досега той не е осветяван като офицер от ДС. Георгиев е отстранен от системата на МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки и изнасяне на информация.

Тук трябва да се припомни, че ЦСБОП всъщност наследява голяма част от Шесто управление на Държавна сигурност. Почти всички офицери в службата са бивши “шестаци”. Такъв е и подполковник Спас Мирчов Спасов, разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010. След промените кадровият разузнавач от Шесто управление на ДС работи в МВР като началник на сектор от 26.03.1990 г. до 04.03.1997 г., после като началник на направление от 04.03.1997 г. до 19.11.1997 г. Освободен е от ЦСБОП на 48-годишна възраст от тогавашния директор Кирил Радев. Причината и тук е подпомагане на групировките и теч на информация от службата към тях.

Агентурното име "Буда" беше разпространено в общественото пространство от лидера на РЗС Яне Янев. Опозиционно настроената му през 2011 година партия разпространи прессъобщение, в което се отправят три въпроса към премиера Бойко Борисов: 

1. Какво му говори агентурният псевдоним на Държавна сигурност Буда?

2. Какви функции е изпълнявал по време на възродителния процес и свързано ли е това със смъртта на хора?

3. На коя дата е станал член на БКП и връщал ли е изобщо партийната си книжка?

Тео и Буда - Генезисът

През 1993 г. Бойко Борисов регистрира фирма заедно с Алексей Петров. Наричат я "Будоинвест". Самият Борисов твърди, че тази фирма никога не е развивала дейност. Името обаче е интересно. Дали са имали предвид инвестиция в „пътя на духа” (яп. budō) и по-точно в бойните му измерения като каратето, в което Борисов и Петров са партньори? Дали прочитът на офицера от ЦСБОП е дал името на делото “Буда” от 1996 г., или пък фирмата е кръстена на друго дело, отпреди нейното създаване? Но “Будоинвест” не е единствената фирма с участието на Борисов с „култово” име.

Година и половина преди да бъде вербуван Борисов, в края на март 1995 г., антимафиоти пратени от София удрят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие, собственост на фирма “Тео Интернационал”. “Тео” на старогръцки означава божество. Акционери в “международните” дела на въпросното “божество” са Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Румен Николов – Пашата, Ангел Бончев от "Литекс", Емил Райков (агент Кънчев на ВГУ на ДС) и други “оперативно интересни” личности. На 25 март 1995 е започнато досъдебно производство срещу фирмата, но делото е смачкано с помощта на Георги Пенев – шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко Борисов.

През ноември същата година публикация на "Капитал" е фиксирала Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата на парти по случай рождения ден на СИК, където “духнали свещичка под звуците на роял”. На партито Борисов е бил в ролята на прессекретар и е развеждал журналистите, държани все пак зад кордон, за да не попречат на старателната режисура на празника.

Няколко дни по-късно, на 9 декември 1995 г., Пашата и Борисов влизат в управителния съвет на “Тео” където дотогава са само акционери. Заседанието се провежда на адрес ул. "Г.С.Раковски" 209, на който са регистрирани и други фирми на Борисов и Цветелина Бориславова. На 31 май на следващата година те излизат от борда на фирмата и са заместени от други “божества” на престъпния бизнес – Иво Каменов от ТИМ и Недялко Кирезиев (Първа частна милиция). Неофициално се знае, че контрабандата е продължавала през цялото това време, а чадърът над “Тео” е идвал от “високо място”.

Все пак срещу фирмата започва досъдебно производство за контрабандата и съдебна процедура за невърнати милиони на ПЧБ. Ударът обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване, не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупреден предварително, че предстои да бъде арестуван. С изчезването на Райков пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в “Тео”. По оперативна информация Райков неколкократно се е връщал в България и е осъществявал преки контакти с Борисов, който му е съдействал да си поднови паспорта, пише Биволъ. Тази информация косвено се потвърждава от факта, че Райков присъства в избирателните списъци.

Като главен секретар в МВР Борисов се отблагодарява и на Георги Пенев. Пенсионира го с почести и го назначава на поста регионален директор на ИПОН в Бургас. Историята с участието на Борисов в контрабандата е напълно покрита и забравена. Повтаря се симптоматичната схема: разработваният престъпник става работодател и шеф на разработващия го офицер на МВР. Но без съмнение още през 1995 г. в ЦСБОП са регистрирали “обекта” Борисов и са започнали да го следят.

Легия "Антимафия": Борисов не е агент Буда

Опитът за скандал с изнасянето на името на приемиера като агент Буда е измислен. Такова е становището на Българска легия "Антимафия". От там поясняват, че в изнесените от Биволъ документи никъде не е указано, че точно Борисов е агент "Буда" - изнесеният документ представлявал само предложение за вербовка. 

От легията призовават да бъдат извадени истинските документи. "Държава, която вади на показ сътрудниците на специализираните служби, независимо дали те са добри или лоши, не заслужава да е самостоятелна държава и да влезе в Шенген", коментира пред OFFNews Григор Здравков.

OFFNews потърси Бойко Борисов за коментар, но той не отговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!