Първанов: Цветанов е скроил номер на Борисов

OFFNews 01 февруари 2013 в 18:13 1858 1

Първанов: Цветанов е скроил номер на Борисов

Снимка БГНЕС, архив

Георги Първанов обвини в лъжа вътрешния министър във връзка с твърденията на Цветанов, че експрезидентът е запознат с враждата между Алексей Петров и Златко Баретата. 

Пред ТВ7 на 31 януари Цветанов каза, че една от версиите за покушението срещу Баретата е стара вражда между него и бившия съветник в ДАНС и подсъдим по мегаделото "Октопод" Алексей Петров. Цветанов обясни, че в тази посока води сигнал, изпратен през 2009 г. до тогавашния президент Георги Първанов. В него известно лице от криминалния контингент сигнализира за конфликт между двамата.

В писмото си Първанов обяснява, че твърденията на министъра са неверни, защото никъде в жалбата не се споменава името на Алексей Петров. В същото време в текста на жалбата по-скоро се правят внушения за премиера Борисов. Ето какво се казва в писмото:

В едно ТВ предаване, излъчено на 31 януари 2013 година, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов твърди, че от разследването по покушението срещу Златомир Иванов „ще излизат интересни неща”. „Едно такова нещо е сигнал до бившия президент Георги Първанов от лице на подземния свят за среща между Баретата и Алексей Петров през 2009 г. за разпределение на наркопазара”. Действително през април 2009 г. в „Приемната” има постъпила жалба (не сигнал) от гражданин, осъден броени дни преди това, от Софийски градски съд. Подателят се жалва от медиите, от ДАНС и СГУ на МВР, „които прикривали информация и искали да го отстранят”; посочва, че срещу него е имало многобройни посегателства от „престъпния свят ...”. Жалва се, че е несправедливо осъден на 15 г. лишаване от свобода за стрелба” срещу друго лице. В споменатото интервю Цветанов лъже, че в писмото се споменава името на Алексей Петров; лъже, че жалбата съдържа сигнал за среща на Алексей Петров и Златко Баретата; от това следва и друга лъжа - че в писмото се споменава как двамата са се договаряли за разпределение на наркопазара. Човекът се жалва, че след опит за убийство срещу него и семейството му бил задържан самият той: „Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което впоследствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов”. С други думи - няма го споменат Ал. Петров, но пък има внушение за Бойко Борисов. А може би Цветанов, знаейки текста на писмото, е скроил номер на Борисов, се казва в отговора на Георги Първанов.

Според Георги Първанов - в ситуация на пълен провал на борбата срещу престъпността, на показни покушения в центъра на столицата, Цветанов се опитва с кризисен PR да отвлече вниманието.

По информация на OFFNews авторът на писмото до президента е Димитър Вучев-Демби, който е и един от основните свидетели срещу Баретата в делото срещу него. Демби беше осъден на 15 г. затвор за стрелбата по Илиян Варсанов, но по-късно оправдан. Пред медиите Демби неколкократно твърдеше, че Златко Баретата е поръчител на убийства и основен играч на наркопазара. Подобни бяха и показанията му в съда. Златко Баретата пък заявяваше, че Демби го е изнудвал. Искал му 100 000 евро, за да не го натопи пред разследващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови