2-годишната Емине е оперирана, туморът е отстранен

01 февруари 2013 в 08:32 1775 0

2-годишната Емине
2-годишната Емине

2-годишната Емине от село Пашово е оперирана вчера в Турция и туморът ú в главата е отстранен, съобщи бащата на детето пред bTV.

Случаят нашумя последните дни покрай апела за събиране на средства за операцията на детето.

Скандалното в този казус е, че лекарите в София, които са поставили тежката диагноза на детето, не са обяснили на родителите, че има Фонд за лечение на деца в чужбина и той може да финансира операцията.

Те казали само, че в България не може да се отстрани туморът от главата на 2-годишното момиченце, насочили ги към Турция и Германия, и казали "Жалко за детето!"

Паникьоскани родителите събрали 10 хил. лв. от близки и познати и заминали за Турция. Операцията обаче струва около 40 хил. лв. и в турската болница отказваха да я направят, докато не се осигури цялата сума.

След като случаят стана публично известен, много хора, както и фонд "Валя Крушкина", помогнаха на семейството.

Родителите пуснаха и документи за финансиране от фонда за лечение на деца в чужбина. Шефът на фонда Павел Александров обяви вчера в интервю за bTV, че е щастливо стечение на обстоятелствата, че семейството избрало Турция за лечението на детето, тъй като фондът работи с държавата и ще може да поеме финансирането на операцията.

В повечето подобни случаи болниците насочват хората към фонда, не знам защо сега не се е случило така, коментира Александров. „Трябвало е родителите вместо две седмици да се лутат, за да търсят пари, веднага да се обърнат към Фонда“, посочи той. Александров припомни, че Фондът поема лечението в чужбина и транспорта на детето и един негов придружител.

Операцията се е състояла вчера по обяд и е продължила 5 часа. Преглед на томограф е показал, че туморът е отстранен и няма кръвоизлив в главата на детето. Днес лекарите ще изследват тумора, за да се установи дали е злокачествен или доброкачествен, за да продължат лечението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови