Петър Якимов: Стоименов е идеален разузнавач за съюз с Индия, Китай и Русия

Юлиан Христов 30 януари 2013 в 14:53 5484 2

Петър Якимов
Петър Якимов

Г-н Якимов, Българска легия „Антимафия“ изпрати писма до президента, до посланиците на страните от ЕС и НАТО и Държавния департамент на САЩ във връзка със съветника на президента по сигурността ген.-майор Стоимен Стоименов – какво искате да разберете от тях?

Ние смятаме, че не е морално и не е редно 23 години след падането на Берлинската страна човек, който е пряко свързан с ЦК на БКП, да бъде на такъв висок пост в президентството и в държавата като цяло. Той е съветник на президента по въпросите на националната сигурност и разполага с достъп до класифицирана информация както от нашите служби, така и от партньорските ни служби. Включително има отговорност и по докладите, които са свързани с атентата в Сарафово.

Това означава ли, че той би могъл да подведе президента в съветите си?

Това не можем да го коментираме и не оспорваме професионалните качества на генерала. Според нас той е перфектен разузнавач и ако в едно близко бъдеще има една нова световна сила и конгломерат като Русия, Китай и Индия, ние ще бъдем първите, които ще го препоръчат, ако държавната политика подкрепя тези сили. Но когато ние сме членове на НАТО, на който до 1989 година основен враг беше Съветският съюз, респективно – комунистическият режим в България, човек, който е работил в ЦК на БКП, е неморално да заема такъв висок пост.

Трябва ли такъв човек да бъде незабавно отстранен от поста си?

Решението е, че този човек, за да запази името на президентството, би трябвало да си подаде оставката с мотиви, че има обвързващо минало с ЦК на БКП и нищо повече. Този човек с нищо не е нарушил закона.

В тази връзка бих искал да припомня един случай от близкото ни минало, когато г-н Симеон Сакскобургготски предложи Бригадир Аспарухов на подобна длъжност. Тогава стана скандал и г-н Аспарухов, който също е професионалист в сферата, в която работи, си подаде оставката.

Не трябва ли президентът да е запознат предварително с биографията на хората, които взима в екипа си?

Ние смятаме, че г-н президентът е подведен от хора в ръководството на ПП ГЕРБ. Президентът е кадър на партията и е нормално да има топли отношения с нея. Също така имаме и много ясен въпрос към генерал Стоименов, на който бихме искали да получим отговор: Кой носи отговорност за такъв тип назначения?

Кои други институции сезирахте по този случай?

Изпратихме писмо по електронната поща и до централата на ГЕРБ, защото те са управляващата дясна партия в България, член са на ЕНП и те би следвало да имат ясен и категоричен отговор, свързан с миналото на България от преди 1990 година. Очакваме и от тях ясна позиция. Отговорът е важен и най-вече с факта, че официалната позиция на ГЕРБ е, че във външната ни политика не може да има кадри, които са били част от разузнавателните служби на комунистическа България, което е съпоставимо с позицията на ген. Стоименов в президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!