Семерджиев още не вярва, че е уволнен

Нели Чолашка 29 януари 2013 в 12:29 2124 2

Атанас Семерджиев

"Трябва ми време да осмисля това, което става", обяви шефът в оставка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че уволнява Семерджиев, но отстраняването му ще е факт след решение на Министерския съвет, което се очаква на утрешното заседание на кабинета.

“Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС. 

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи.

Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар", съобщиха вчера от правителствената пресслужба. 

Семерджиев все пак се яви на обявеното за днес открито заседание на ДКЕВР.

" Това, което съм имал да кажа по проблема с наредбите, вече съм го казал. Аз съм си подал оставката и вече няма да присъствам на заседанията", коментира днес Семерджиев.

По думите му - държавната комисия може да работи без който и да е членовете си. 

Семерджиев беше назначен за шеф на ДКЕВР от правителството "Борисов"  септември 2009 г.

Неправителствени организации многократно са искали оставката му заради непрозрачната работа на регулатора.

От декларацията на шефа на енергийния регулатор пред Сметната палата за 2011 г. стана ясно, че през 2010 г. се е сдобил с луксозен “Лексус”. 

Колата струва 74 200 лв. и е купена на лизинг за 4 години. С чиновническата си заплата Семерджиев си купил и къща в Несебър. 

Шефът на ДКЕВР обясни, че колата била стара и не много скъпа, а къщата в Несебър – недовършена.

В края на миналата година комисията на Яне Янев за разследване на корупция по високите етажи на властта изслуша Семерджиев, но не го пита за новия луксозен “Лексус” и имота в Несебър, които е купил миналата година, а Янев използва срещата, за да атакува Иво Прокопиев.

Официално на Семерджиев бяха зададени 10 въпроса, на които той напоително отговори. От представената информация трябваше да стане ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) работи много добре.

Въпреки това, когато Борисов обяви, че иска оставката Семерджиев, Янев си приписа заслуги за това уволнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!