Простреляха Златко Баретата пред входа на Съдебната палата

Юлиан Христов 29 януари 2013 в 09:37 24502 20

Простреляха Баретата. Снимка: БГНЕС
Простреляха Баретата. Снимка: БГНЕС

Простреляха Златко Баретата и един от неговите гардове в центъра на София, на входа на Съдебната палата. Стрелбата стана тази сутрин към 9.30 ч. Няма опасност за живота им.

"Чуха се поне 10-ина гърмежи, последвани от викове. Хората се разтичаха по бул. "Витоша", на метри от инцидента някои от тях спряха и започнаха да снимат с мобилните си телефони", предаде репортер на OFFNews, който бе на мястото на събитието минути след гърмежите.

5-6 минути след стрелбата дойдоха полицейски и пожарни автомобили. 

Веднага след стрелбата Златомир Иванов - Златко Баретата е бил внесен вътре в сградата, а след пристигането на линейката - откаран за спешна медицинска помощ. 

Златко Баретата е прострелян в корема и крака. Той бе изнесен с носилка и откаран в "Пирогов". Раненият му гард бе откаран с частен автомобил в болница. Той не е в "Пирогов".

Почти по същото време, по което стана стрелбата, избухна пожар в сградата, където се намира Софийска адвокатска колегия, офиси и магазини. Горя последният етаж, откъдето излизаше гъст дим.

Според очевидци, се е стреляло от мястото, което и в момента гори, а охраната на Баретата е отвърнала със стрелба по посоката, от която са дошли първите изстрели.

Минути след стрелбата и избухването на пожара в района на Съдебната палата дойдоха полицейски автомобили и три пожарни. Пожарът беше погасен. Няма информация при него да е пострадал някой.

Малко след инцидента от "Пирогов" потвърдиха пред OFFNews за един пациент, докаран там след стрелбата. По-късно уточниха, че той е Златомир Иванов. От болницата не съобщиха къде е бил настанен за лечение гардът на Баретата. По думите на директора на ВМА ген. Стоян Тонев вторият мъж също е откаран в "Пирогов".

"Към 11 ч. пред "Пирогов" е пълно с полиция. Има поне 7-8 полицейски автомобила. Полицаи следят на входа кой влиза и кой излиза от болницата, не допускат вътре журналисти", предаде репортер на OFFNews, който бе там. В 11.30 ч. от болницата дадоха брифинг.

Иванов бе настанен в шокова зала, след което бе вкаран в операционната за операция, съобщиха на брифинга от болницата.

Раненият гард на Баретата също е засегнат от няколко куршума, ранен е в краката, няма опасност за живота му.

Златко Баретата бе прострелян на влизане в Съдебната палата. В 10 ч. трябваше да започне заседание по дело в Апелативния съд срещу него и още 20 подсъдими за ръководене на група за разпространение на наркотици и за убийство.

Делото срещу Баретата обаче беше отложено за 12 февруари, районът около Съдебната палата - отцепен от полиция. Съдиите се позоваха на информация в медиите за покушението. В залата не се яви и адвокат Тодорова, защото отиде при клиента си в "Пирогов".

Пред наш репортер адвокатката на Златомир Иванов - Мариана Тодорова - разказа, че двамата се видели през уикенда, за да обсъдят заседанието. Той не е споделял да е получавал заплахи.

10 ч. е пиковият за Съдебната палата, защото повечето дела се насрочват за 9:30-10 ч. За 10 ч. в същата сграда днес беше насрочена и мярката на нападателя на Ахмед Доган Октай Енимехмедов. Тя не бе отложена.

МВР: Улучен е 4 пъти, ще живее

Златомир Иванов е бил улучен 4 пъти, сега е в съзнание и без опасност за живота, съобщи пред журналисти зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов. В съзнание и без заплаха за живота е и раненият гард.

След покушението започна оглед на мястото, от което са били изстреляни куршумите. Районът беше отцепен и остана затворен за движение няколко часа. Бяха разпитани и живеещите в кооперацията на бул. "Витоша" чий е бил апартаментът (помещението), от който се е стреляло.

Там имаше екипи на пожарната, пламъците са почти потушени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!