„Петрол“ изиграли Кирсан Илюмжинов с акциите

Елица Мартинова 28 януари 2013 в 13:46 4720 0

Борис Деворкин, Снимка:Сергей Антонов
Борис Деворкин, Снимка:Сергей Антонов

Милиардерът Кирсан Илюмжинов е бил измамен с покупката си на 52,5% от акциите на „Петрол Холдинг“ АД. Крупната злоупотреба най-вероятно е извършена със знанието и подкрепата на един от основните акционери в компанията – Митко Събев. Това обявиха на пресконференция в понеделник представителите на Илюмжинов - Борис Деворкин и Магомедхан Гамзатханов. На брифинга присъстваше и Александър Мелник – един от двамата съсобственици, продал активите си в „Петрол“ на Илюмжинов.

В средата на юни 2012 г. компанията Credit Mediterranee, собственост на Илюмжинов, купи 52,5% от „Петрол Холдинг“ АД. Руският милиардер придоби акциите на Денис Ершов и Александър Мелник, които до момента притежават съответно 47,5% и 5% от петролната фирма.

Представителите на руския бизнесмен твърдят, че сделката е абсолютно законна. На 16 декември обаче в Търговския регистър са подадени документи, според които делът от 52,5% е собственост на Сергей Батурин, а Илюмжинов изобщо не присъства в списъка със собствениците.

При сделката Ершов и Мелник са продали временните си удостоверения, които доказват, че двамата разполагат с общо 52,5%. Бившите собственици са подписали договор, който е на съхранение при нотариус.

„Г-н Илюмжинов сключи договор с господата Мелник и Ершов за придобиване на техните активи при определени условия. От документацията става ясно, че двамата разполагат съответно с по 5% и 47,5% от акциите на холдина. Нотариално заверено копие от сделката се пази при нотариус. Той има копие от всички протоколи и временните удостоверения за собственост, издадени на Илюмжинов“, посочи Деворкин.

Магомедхан Гамзатханов разказа, че на 18 юни са се срещнали с Митко Събев и са му представили копия от нотариално заверените удостоверения, с които се джеросва собствеността на 52,5-те процента, придобити от Кирсан Илюмжинов.

„След така сключената сделка, абсолютно неочаквано се открива книга на акционерите, в която фигурират нови временни удостоверения за собственост, в които Кирсан Илюмжинов въобще не присъства. Делът от 52.5% се прехвърля на Сергей Батурин“, обясни Деворкин.

„Не мога да си представя как Батурин може да осъществи такава крупна измама, как може дори да припари до „Петрол“ без участието на Тодоров и Събев“, заяви Гамзатханов.

„Г-н Батурин обича често да разказва, че е бил помощник на Илюмжинов по времето, когато той е бил президент на Калмикия. Аз мога да кажа, че той бе един от 500-те консултанта на г-н Илюмжинов и бе изгонен след месец работа, защото бе уличен в измама. Много е странно как човек без никакво име, който не е платил нито копейка данъци за последните 15 години, който няма нито една копейка доходи и няма фирма на свое име, може да придобие такава собственост в центъра на Европа. Това е фантастика“, добави още говорителят на руския бизнесмен, като отрече Батурин да е представител на Илюмжинов в сделката.

В брифинга се включи и Александър Мелник, притежавал 5% от „Петрол“.

Той разказа, че на 11 декември Митко Събев го е уведомил, че през октомври Сергей Батурин е представил документи за покупката на същите 52.5% акции от „Петрол“. На споразумението фигурирали подписите на Денис Ершов и Мелник, който обаче категорично отрече да е подписвал подобна сделка.

„Разбрахме се да се срещнем на 14 декември в София, за да ми предостави копия от документите. Видяхме се на летище „София“, на срещата беше и Денис Ершов. Събев обаче не носеше никакви копия от документите. Тогава той твърдеше, че документите са му били иззети, но не каза кога и от кого. На нашето твърдение, че подписите ни са фалшифицирани, той обясни, че експерти графолози ще констатират истинността им, защото зад измамата стояли много влиятелни хора в България“, разказа Мелник.

„На 20 декември видяхме, че в Търговския регистър са внесени фалшифицираните документи, удостоверяващи собствеността на Батурин. Попитах Събев как са си позволили да регистрират измама, на което той ми отговори, че сделката не зависи от него, а решението било взето на 14 декември в кабинета на банкера Цветан Василев“, каза още Мелник.

Според него в документите, подадени до Търговския регистър, са вписани данните от стар негов паспорт, който е изгубен и анулиран през 2011 г.

„Моят категоричен извод е, че Събев е бил в течение на тези събития и е знаел, че подписите – моят и на Ершов, са фалшиви. Документите до Търговския регистър се позовават на данни от моя паспорт, изгубен през 2011 г. Те обаче не могат да са известни на Батурин. Копия от моя вече невалиден паспорт може да бъдат намерени само в документацията на „Петрол Холдинг“ АД. Аз правя извода, че в бързината някой от холдинга ги е предал на Батурин“, заключи Мелник.

Варненският окръжен съд е постановил, че Мелник и Ершов не са подписвали нова продажба на акциите си. Представителите на Илюмжинов обясниха, че прокуратурата е сезирана за измамата. Те обаче призоваха главния прокурор Цацаров и премиера Борисов да се намесят, за да не затъне руската компания в дългогодишни съдебни процеси.

„Обръщам се към главния прокурор на страната и премиера Борисов. Нека да кажат своята дума и да въведат ред, като не само бъдат включени органите на реда, но да бъде създадена специална комисия за разглеждане на случая. Иначе ще затънем в съдебни дела и арбитражи, които не са необходими никому. Тези хора плюят в лицето на България. Това нещо се случва в центъра на Европа. Нещата, които са ставали в Русия през 90-те години, тези хора се опитват да направят сега в България“, призова Гамзатханов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови