За националната сигурност, здравето на вицепремиера и щерките на Костов

Елица Мартинова 24 януари 2013 в 09:47 2813 5

Вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента. Снимка: БГНЕС
Вътрешният министър Цветан Цветанов в парламента. Снимка: БГНЕС

Четири законопроекта, касаещи националната сигурност, влязоха за разглеждане в парламента в четвъртък. Текстовете скараха тъмносиния лидер Иван Костов и вицепремиера Цветан Цветанов и дебатите от трибуната преминаха през теми като здравето на вътрешния министър и дъщерите на Костов.

На първо четене в Народното събрание влизат законопроект за управлението на системата за защита на националната сигурност, законопроект за военното разузнаване, законопроект за работата на Държавна агенция „Разузнаване“ и текстовете, регламентиращи дейността на Националната служба за охрана.

Промените предвиждат парламентът да осъществява пряк контрол върху разузнавателните служби и Националната служба за охрана. Въвежда се и възможността за гражданско участие в разработването на политики за сигурността на България.

Депутатите ще гласуват за подписването на междуправителствен меморандум със САЩ, който да осигури финансиране за по-добри условия на работа в МВР.

В текстовете се посочва изрично, че разузнаването във въоръжените сили няма да се занимава с вътрешнополитически въпроси.

Служителите на НСО запазват военния си статут, а текстовете определят длъжностните лица в държавата, които имат право на охрана.

За да представи законите, в парламента пристигна и вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Огромният дефицит от липса на нормативна уредба за националната сигурност в последните 23 години доведе до порочни практики“, заяви Цветанов.

„С приемането на тези закони ще затворим страницата на липсата на закон, който да регламентира работата на Националната разузнавателна служба“, категоричен бе министърът.

Не така сигурен в текстовете обаче бе председателят на ДСБ Иван Костов, който призова депутатите да не подкрепят промените. Тъмносиният лидер изрази остра критика срещу текстовете за управлението на системата за национална сигурност.

"Този закон има много слабости в дефинициите. В този си вид законът е практически закон за Съвета за сигурност при Министерски съвет. Напълно отсъства ролята на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, а той има важна роля. Недопустимо е при заседания веднъж на три месеца да е в сила обстоятелството, че министър-председателят може да не ръководи Съвета за сигурността, а ролята му да се изпълнява от назначени от него лица. Премиерът не може да упълномощава, защото това означава, че той прехвърля върху друго лице най-важните си правомощия – грижата за сигурността на страната", категоричен бе Костов, който обясни, че "Синята коалиция" е оттеглила доверието си към Цветанов.

Вътрешният министър явно се почувства засегнат, което стана причина за дълго лично обяснение, което нямаше общо с обсъжданите закони: 

"Аз не съм вицепремиер и министър на вътрешните работи, за да ме обича Иван Костов. Нито искам да ме обичате, нито ще ви искам дъщерята, за да се женим и да влизам във вашето семейство.  Имам уважение само към тези, които имат сила да покажат политическа воля, манталитет и желание да се борят с организираната престъпност", бе част от изявлението на Цветанов.

"Човек наистина трябва да е загубил контрол върху нервите си, за да говори кой го обича и кой не. Става въпрос за политическо отношение, което няма връзка с никоя от моите две дъщери. Думите ви са доказателство за лошото здравословно състояние, в което се намирате", коментира Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови