Доган предложи Местан за поста си - бил диалогичен и от Кърджали

Александра Маркарян 19 януари 2013 в 17:12 3062 0

Конференцията на ДПС Снимка: БГНЕС
Конференцията на ДПС Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган официално обяви оттеглянето си. Той предложи заместника си Лютви Местан за лидерския пост.

Това се случи близо 5 часа, след като покушение срещу лидера на ДПС прекъсна конференцията. Към 17.20 ч. Доган отново се върна в зала 3, пълна с делегатите на Осмата конференция на ДПС. Видът му по нищо не подсказваше, че по-рано същия ден е имало опит за убийство срещу него.

Делегатите го посрещнаха с аплодисменти и ставане на крака. При влизането му се чуваха се скандирания "ДПС!".

Доган седна на трибуната, до него бе заместникът му Лютви Местан, след което Хюсменова започна да чете речта, прекъсната 5 часа по-рано.

Сред мотивите за издигането на кандидатурата на Местан, изтъкнати в доклада, са, че Местан е "диалогичен" и че е от Кърджали.

Ето какво още се казва в доклада:

Борците за свобода трябва да имат правото на свободен избор кога да се оттеглят от нагнетения терен на борбите за свобода и демокрация, за да предоставят възможността на други да поемат щафетата. Правя това с дълбокото осъзнаване от необходимостта от подобен акт в името на свободата и развитието на ДПС.

Изтърканите клишета за профила на ДПС се въртят около идеята за партия от лидерски тип – това е вярно само за непросветени. ДПС е много повече от това. Моята роля се свежда до шанса на живота ми да дам първия тласък за развитието на ДПС. Благодаря на всички, че ме удостоихте с това призвание. След първия тласък ДПС и лидерът се създаваха взаимно. В тази сложна симетрия, във взаимното развитие се крие част от тайната за успехите на ДПС през последните десетилетия. 

ДПС е другото мое аз. Затова няма къде и как да избягам от него и не искам, защото ДПС е 28 години от живота ми. Оставам посветен на каузата ДПС. Но може с общи усилия да променим оптиката на обществото и образите на ДПС и лидера, за да дадем на колективното тяло на демокрацията по-висок праг на развитие.

Благодаря за доверието, с което ме удостоихте десетилетия наред. Благодаря на репресираните, че рискуваха живота си с надеждата за по-голяма свобода и сигурност на следващото поколение. Благодаря на младежите, че превърнаха ДПС в свой начин на живот. 

Благодаря на всичките ни противници за усилията им да поддържат имунната ни система на високо равнище. Благодарен съм на цялата членска маса и на нашите избиратели. ДПС се превърна във визия за по-добър живот. 

Този път решението ми е категорично. Предлагам за председател на ДПС кандидатурата на Лютви Местан.

Българските либерали трябва да покажат как трябва да се сменя председателят на партията.
От тази година влизаме в петгодишен цикъл на избори, България се включва в нов цикъл на промени в гражданското общество. Апелирам към целия партиен актив - да подкрепим господин Лютви Местан.

 

Сред поздравленията, последвали прочитането на доклада, бяха това на председателя на Европейските либерали и демократи, Греъм Уотсън и на лидера на социалистите Сергей Станишев.

"Не забравяйте какво се случваше при Тодор Живков. Не позволявайте на Бойко Борисов да прави същото", се казва в изявлението на Уотсън,  прочетено от евродепутата Метин Казак.

"В моята страна има известни опасения по отношение на емиграцията от България през следващата година, но хората емигрират основно – ако нямат надежда. Там, където другите виждат само проблеми, либералите виждат възможности, се казва в поздравлението на Греъм Уотсън. България има нужда от визия, за да може да се възползва от тези възможности, а Борисов е сляп за тези възможности. 

Бойко Борисов ми напомня за новия самолет - дриймлайнер, всичко изглежда прекрасно, има прекрасна визия, но съвсем скоро се констатира, че този самолет има огромни проблеми с безопасността и трябва да бъде изваден от употреба. Е, при това положение - предпочитам Еърбъса на Ахмед Доган пред Боинга на Бойко Борисов", се казва още в поздравлението.

Поздравлението от лидера на социалистите Станишев бе смесено с призив за гласуване на предстоящия референдум за ядрената енергетика.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови