Майки на бунт срещу задължителното образование на 4-годишните (снимки)

18 януари 2013 в 19:07 3263 1

Родители на протест срещу задължителното образование за 4-годишните. Снимка: Лъчезар Ангелов
Родители на протест срещу задължителното образование за 4-годишните. Снимка: Лъчезар Ангелов

Около 20 души се събраха в петък пред президентството с искане президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на приетите днес промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които се въвежда задължително образование за 4-годишните деца.

Родителите внесоха подписка с 20 подписа до Плевнелиев с искане да отмени задължителното предучилищно образование за 4-годишните. Няколко от демонстрантите бяха довели със себе си и децата си.

"Кой ще прегръща и обича детето ми в детската градина?" и "Децата имат нужда от любов, не от задължителна детска градина!" гласяха част от плакатите на протестиращите. 

Протестът не беше обявен предварително, но до президентството дойдоха и няколко полицаи, за да следят за спазването на реда. 

От сградата излезе служителка от администрацията на президента, която прие подписката на недоволните родители. Росен Плевнелиев е баща на три деца и няма да остане безучастен към вашите искания, заяви служителката. 

По-рано днес депутатите приеха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, според които се въвежда задължително образование за 4-годишните деца. Според сегашния закон децата трябва да бъдат обхванати задължително в системата на образованието от 5-годишни.

Задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст ще влезе в сила от учебната 2016-2017 г., пише в параграф 21 от проектозакона, който депутатите все още не са гласували. Според новия регламент на родителите, които откажат да запишат детето си на предучилищна, ще бъде наложена глоба от 500 лв.

Преди дни родители се събраха на протест пред парламента срещу задължителното образование на 4-годишните. Разгневените майки поискаха „отпадане задължителния характер на предучилищното образование от 4-годишна възраст и зачитане на конституционното право на родителите да избират къде и как ще се обучават и отглеждат децата си. Както и признаването от закона на различни и фактически съществуващи алтернативни форми за отглеждане и обучение на деца, инициирани от родителите им, в това число и родителските кооперативи”.

Протестиращите пред парламента настояха, че законът е в разрез с гражданските и човешките им права. По думите им всеки трябва да има право сам да определя съдбата на детето си.

Подобни протести се проведоха през последните няколко месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови