Израелска телевизия: Докладът на България сочи вината на "Хизбула" в атентата

18 януари 2013 в 09:51 1419 0

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Докладът за атентата в Бургас, който българският външен министър Николай Младенов донесе в Израел, хвърля вината за инцидента върху "Хизбула", съобщи израелската телевизия Канал 2.

Българската страна не е обявила официално такава позиция.

"Министърът пристигна на изненадващо посещение в страната, за да уведоми премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес за напредъка в разследването на терористичната атака в Бургас. При нападението загинаха петима израелски граждани и един българин", припомня телевизията, като посочва, че междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов е отпътувал от София, за да уведоми европейските лидери за откритията от разследването. На 17 януари МВР обяви, че Цветанов е в Дъблин за неформална среща на съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, където той е представил и актуалната информация по атентата на летище Сарафово.

Израелската телевизия прави заключението, че двете посещения може да означават, че ЕС скоро ще признае "Хизбула" за терористична организация. Медията съобщава още, че според българския доклад Европол разпознала успешно трима от четиримата заподозрени за атаката. Всички те влезли в страната две и половина седмици преди инцидента, като използвали фалшиви документи за самоличност. Докладът щял да бъде оповестен до пет дни.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови