В алжирската криза: 30 заложници убити, поне 7 са чужденци

18 януари 2013 в 09:01 1714 0

Съоръжението на
Съоръжението на "Бритиш Петролиум" в Аменас, Алжир, където се развива кризата. СНИМКА: "Бритиш Петролиум"

С 30 жертви e приключила спасителната операция по освобождаване на заложниците в газов комплекс в Алжир. От тях поне 7 чужденци.

Информацията бе потвърдена от местни медии и от източници от военната операция, разговаряли с представители на големите световни агенции. По-рано за броя на жертвите излязоха различни информации, като броят им се движеше между 4 и 34.

 Алжирските сили за сигурност са установили контрол върху част от територията на газовия комплекс на "Бритиш Петролиум" в Аменас, който преди два дни бе окупиран от терористи. В тази част се намираха по-голямата част от заложниците. По време на атаката 30 от тях са загинали - сред тях са осем алжирци, двама британци, двама японци и французин. Все още се установява националността на останалите жертви. Освен тях са загинали и 11 терористи, съобщи източник от операцията пред "Ройтерс".

В сряда, 16 януари, терористи, представящи се като членове на групировката "Кървавия батальон", атакуваха газовия комплекс в Аменас и отвлякоха 41 работещи там чужди граждани. Искането на похитителите е Франция да прекрати военната си намеса в Мали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови