Разрешават 4-годишните да бъдат обучавани у дома

Александра Маркарян 17 януари 2013 в 12:04 4058 18

Министърът на образованието Сергей Игнатов по време на дебатите в парламента. Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието Сергей Игнатов по време на дебатите в парламента. Снимка: Сергей Антонов

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните да може да се провежда и почасово, и в самостоятелна форма на обучение, решиха депутатите от образователната комисия в Народното събрание.

Пленарното заседание на парламента бе прекъснато, за да може комисията по образование да изчисти спорните моменти в текста от проектозакона за предучилищното и училищното образование, въвеждащ задължително предучилищно образование от 4-годишна възраст. Това изискване предизвика протести на родители, които са против изискването и настояват сами да решават от каква възраст да пускат децата си в детска градина.

Според сега действащия Закон за народната просвета, който ще бъде отменен с влизането в сила на новия закон, задължителната възраст, от която започва предучилищното обучение за всички деца е 5 години. Ако свалянето на възрастта с 1 г. бъде прието, то ще влезе в сила от учебната 2016-2017 г., пише в параграф 21 от проектозакона.

По предложение на Снежана Дукова от ГЕРБ и с гласовете само на депутатите от ГЕРБ комисията промени текста на чл. 65 в раздел III "Организация на предучилищното образование" от проектозакона. С редакцията той гласи:

"Формите на педагогическо взаимодействие се осъществяват при целодневна, полудневна организация, почасово или в самостоятелна форма по избор на родителите при условия и по ред, определени с държавния образователен стандарт".

Независимо дали децата ще бъдат обучавани в детска градина или вкъщи, те ще трябва да покрият изискванията на държавния стандарт. Чл. 70 от проектозакона изисква всички деца, постъпващи в първи клас, да получат удостоверение за училищна готовност. Такова могат да получат само след проверка дали са постигнали изискванията на държавния образователен стандарт за предучилищното образование.

Ако родителите искат децата им да се обучават самостоятелно, те ще трябва да се регистрират в най-близката детска градина или в общината, обясни след края на извънредното заседание на образователната комисия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Регистрация трябвало да се прави всяка година.

Тази форма не предполага и държавно финансиране, допълни тя.

Дали предложената редакция ще бъде окончателно приета, ще стане ясно при второто гласуване на текстовете в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!