Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Една цигара дневно струва сигурността в планината

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 януари 2013 в 20:1514754
Акция на ПСС

"Смешно, по-скоро жалко, е да се пестят пари от планинска застраховка, която струва колкото една ръчно завита цигара дневно. Най-изгодната годишна полица срещу опасностите на планината не надхвърля 30 лева. Срещу тези пари планинарят спестява разходи понякога за хиляди левове, като покритието обхваща всички етапи на помощ - както на мястото на събитието, така и в болницата." С това започва разговорът ни с директора на Планинската спасителна служба Кирил Русев.

Той обяснява, че опасности в планината дебнат отвсякъде - както зиме, така и лете. А около 20% от българите бродят по планинските пътеки или се спускат по пистите без застраховка. Те са ярки представители на българското мислене от типа: "Точно на нас ли пък ще се случи".

Страните от Западна Европа са много напреднали в тази област и отдавна имат задължително покритие за рисковете в планината в рамките на здравното си осигуряване. Македонци, сърби и украинци, чиято реч най-често ехти по пистите, са почти изрядни. Особена е ситуацията с гражданите на Израел, при които правилото е да си платят на място, след което застрахователят им плаща, когато се завърнат в родината си.

Над 20 скиори дневно получават травми, докато карат ски по пистите в Пирин над Банско. Първа помощ на пострадалите на място оказват планинските спасители, които ги транспортират със шейни до медицинския център в ски зоната, където има лекари-травматолози. Травматизмът по пистите в Банско не намалява през последните години, а причината, според спасителите е, че повечето от скиорите не преценяват адекватно тежките писти. Порезни рани, счупени ръце или крака, извадени рамене, черепно-мозъчни травми - това са само малка част от травмите, които получават скиорите, докато се забавляват по пистите.

Така че преди да скочите на лифта, не забравяйте да си закупите планинска застраховка и да прочетете внимателно условията по договора си, съветва Русев. Спасителите напомнят, че можете да закупите планинска застраховка от компаниите „Уника", "QBE international", "HDI Застраховане", "ДЗИ - Общо застраховане", "Булстрад", "ОЗК" , „Армеец", „Дженерали животозастраховане" , "Лев Инс", "Бул Инс", ЗАД "Виктория". За да привлекат клиенти, повечето дружества правят отстъпка от застрахователната премия от 20-30% при застраховане на повече хора. Ако сте забравили да се снабдите с необходимата полица, можете да направите това и във всички бази на планинската спасителна служба и в по-големите планински центрове. В тези случаи обаче е възможно цената да е малко по-висока. Имайки предвид рисковете, които застрашават всеки, дръзнал да безпокои спокойствието на планината в зимните месеци, премийните вноски по планинските застраховки са нищожен разход. Още повече, че можете да закупите полица за определен период, покриващ само времето, която можете да си позволите да отделите за любимото си хоби. Срокът на договорите варира между един ден и една година.

Наистина, ако нямате застраховка, но закъсате в планината, спасителите няма да ви откажат помощ. След като се озовете на сигурно място обаче, ще ви се наложи да покриете разходите им. Ценоразписът за различните услуги е публикуван на сайта на планинската спасителна служба, но инцидент на пистата например ще ви струва 400 лв., а транспортирането на пострадал - 160 лв.

 

Ценоразпис при липса на застраховка

Нещастен случай в планината - 557 лв.

Нещастен случай на ски-писта - 400 лв. 

Акции за търсене - 724 лв.

- при повече от 24 часа - 40/час

Акция при лавинно нещастие - 955 лв.

- при повече от 48 часа - 40/час

Транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС - 160 лв.

Транспортиране на мъртвец - 280 лв.

Поръчка за издирване - 90 лв.

Първична мед. помощ в спасителен пост или база на ПСС - 30 лв.

Акция с използване на хеликоптер - 1500/час

 Цветан ЦековShemet 17.01 2013 в 15:04 4

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Светомир Славов (Myth) 17.01 2013 в 10:55 3

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Зорница 17.01 2013 в 00:56 2

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

Wattie 16.01 2013 в 20:30 1

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук

 
Инсталирай OFFNews приложение за Chrome browser
26 юли 2016

Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.