Международният трибунал поема делото за атентата в Сарафово

Юлиан Христов 13 януари 2013 в 19:06 3281 3

Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС
Атентатът в Бургас. Снимка: БГНЕС

Делото по атентата в Бургас, при който на 18 юли загинаха седем души, ще бъде гледано в Международния съд на ООН в Хага. Това съобщи за OFFNews източник, запознат с хода на разследването и пожелал анонимност.

Основната причина за изнасянето на делото от страната е, че българските власти скоро ще представят доказателства, които сочат за автор на атентата „Хизбула“. Това означава, че ливанската партия автоматично ще бъде обявена от ЕС за терористична организация. По този начин атаката в Сарафово ще се разглежда като удар на Иран срещу Израел, тъй като „Хизбула“, макар че е базирана в Ливан, е създадена и финансирана именно от управляващия режим в Иран.

Международният съд в Хага има правомощията да се занимава с конфликти между държави и може да бъде сезиран само от държави.

За да се стигне до този развой на събитията обаче, България трябва да предостави доказателства, които уличават „Хизбула“. По информация на OFFNews тези доказателства вече са изготвени от страна на израелското разследване, което се води паралелно с българското. Вече има конкретни лица, които ще бъдат обвинени за атентата и сред тях няма българи.

По хода на разследването у нас се знае малко. На 3 януари прокуратурата отстрани следовател Станелия Караджова от екипа, който разследва атентата, заради изнесената от нея информация, че единият от двамата вероятни помагачи на атентатора е разпознат. Караджова обясни, че става въпрос за човек, който не е българин и е бил обявен за издирване. Има съмнения за още един замесен, но все още се работи по тази версия, добави тогава Караджова.

Според информацията, с която OFFNews разполага, до момента всички следи по атентата сочат за негов извършител структури на „Ал Кайда“. Подобна версия вече беше лансирана в средата на лятото от американско издание The Christian Science Monitor, което се позова на Меир Джаведанфар, експерт за Иран в престижния израелски университет Interdisciplinary Center в Херцлия. Макар че в момента Иран е главният заподозрян, твърде рано да е възлагаме отговорността за атентата на конкретен организатор, заяви тогава Джаведанфар.

Дори разследването на атентата да достигне до версията за "Ал Кайда", най-вероятно терористичната организация ще бъде посочена само като извършител, а за поръчител ще бъде посочен друг субект.

Въпреки че още на 20 юли премиерът Борисов обяви от парламентарната трибуна, че до три денонощия трябва да има цялостна версия за атентата на Бургаското летище, до днес такава няма. „Бомбени атентати в България е имало. Службите в момента работят много активно и се надявам в рамките на 3 – 4 дни, тъй като има процесуално-следствени действия, които изискват технологично време. От днес се работи вече по самия взрив”, каза тогава Борисов.

В началото на декември българският премиер се срещна с американския президент Барак Обама, който ни похвали за добрата работа по разследването на атентата. Месец по-късно Американският конгрес излезе с резолюция, която определи “Хизбула” като най-вероятен извършител на атентата в Бургас. В резолюцията конгресът призовава шиитската фундаменталистка групировка да бъде призната от Европейския съюз за терористична. По този начин групировката няма да може да използва територията на държавите членки на ЕС, за да набира членове, за обучение и пропаганда, както и за събиране на средства за финансиране. САЩ призовава освен това ЕС да санкционира “Хизбула” заради подкрепата, която оказва на режима на Башар Асад в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews