С 21% по-високи сметки за парно в София за декември

Нели Чолашка 11 януари 2013 в 16:20 1847 0

Парно. Снимка: БГНЕС
Парно. Снимка: БГНЕС

Сметките за парно през декември миналата година са средно с 21% по-високи спрямо декември 2011 г., признаха от "Топлофикация-София".

Според тях това се дължи на ниски температури през декември, както и на увеличената цена на топлонерегията с 12%, твърдят от общинското дружество. Декември 2012 г. бил най-студеният декември за последните 10 години (позовават се на НИМХ на БАН).

От "Топлофикация" оправдават по-високите сметки и с празниците.

В последния месец на миналата година столичани са потребили 544 174 МВтч топлинна енергия или с 8% повече спрямо съшия период на 2011 г. 

По данни на изчислителния център на „Топлофикация София” за декември 2012 г. близо 63% от абонатите ще получат сметки до 150 лв.  

От януари 2013 г. цената на парното в София  със 7,17% по-ниска спрямо тази за декември 2012 г.

“Тази корекция ще се усети от клиентите ни в януарските им сметки, които те ще получат през февруари. Времето от началото на годината е студено, но ако клиентите запазят потреблението си на топлинна енергия същото, както през декември, ще платят по-малко.

Например при декемврийска сметка от 100 лв. и същата консумация на топлинна енергия за януари, те ще платят с над 7 лв. по-малко, а при сметка от 150 лв. - с близо 10 лв. по-малко. ”, обясниха от "Топлофикация".

Оттам обясниха, че не се предвижда извънредно отчитане на топломерите на радиаторите, ще се вземат предвид данните от абонатните станции, които били засечени към 24 часа на 31 декември.

"Това е практически изпитан начин, който се отличава с точност и коректност, не ощетява потребителите и вече беше приложен няколко пъти  при корекции на цената в рамките на отоплителния сезон", твърдят от "Топлофикация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови