Комунисти и педофил пратени да избират патриарх

10 януари 2013 в 22:36 4167 7

Покойният митрополит Кирил
Покойният митрополит Кирил

Нов скандал разтресе Българската православна църква. Наместник-председателят на Светия синод митрополит Кирил, е опитал да пробута бивши комунисти, служители на Държавна сигурност и дори замесен в педофилски скандал в Горубляне за делегати на църковния събор, който ще избере новия български патриарх.

Предложенията на митрополита с "Линкълн"-а са били за Софийския район, тъй като варненския владика е и изпълняващ длъжността Софийски митрополит, съобщава вестник "24 часа".

Заседанието на Епархийския съвет обаче единодушно отхвърлило спуснатата от Кирил листа.

Тя съдържала имената на 15 клирици и 8 миряни, от които трябвало да се излъчат 10 делегати (6 клирици и 4 миряни), които да гласуват за патриарх на Църковния народен събор на 24 февруари.

Сред имената на миряните били на Аксиния Джурова и Антон Дончев. Проф. Джурова е дъщеря на червения генерал Добри Джуров, който бе военен министър по времето на Тодор Живков. Тя е византолог, директор на Центъра "Дуйчев", но заедно с това и сътрудник на военното разузнаване.

Авторът на "Време разделно" Антон Дончев пък бе известен с близките си връзки с Георги Първанов и бе сред интелектуалците, които го издигнаха за втория му мандат.

Кирил не е бил на заседанието, на което е отхвърлен списъкът с кандидатите му. Оставил да го води викарият Йоан, защото заминал за Грузия.

Всички предложени от Кирил делегати били от София с изключение на двама от Перник и Брезник. Това възмутило председателите на седемте наместничества в епархията Годеч, Дупница, Ихтиман, Кюстендил, Самоков, Радомир и Трън, които останали без представители.

Изборите на делегати от Софийската епархия трябва да се проведе в неделя. Дотогава обаче митрополит Кирил трябва да предложи нов списък от кандидати и Епархийският съвет да го одобри.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови