Банките измислиха как да избягаме от данъка на Дянков върху лихвите

10 януари 2013 в 17:32 16199 5

15-годишна изнудва съученичка за 500 лв.. Снимка: sxc.hu
15-годишна изнудва съученичка за 500 лв.. Снимка: sxc.hu

Какви пари ще събере от данъкът върху лихвите по депозитите финансовият министър Симеон Дянков вече зависи само от решимостта на вложителите. Може би той е тръгнал с прекалено голяма кошница, защото няколко банки вече предлагат алтернативни спестовни убежища за парите на вложителите, които са недосегаеми за десятъка.

Роди се безсрочната спестовна сметка с бонус, която е хибрид между безсрочна спестовна сметка (необлагаема) и срочен депозит (облагаем).

Философията е следната: запазва се същностната характеристика на безсрочната спестовна сметка като вид разплащателна сметка, в която може да се "бърка" по всяко време. Цената на тази свобода е сравнително ниската лихва. Която обаче скача с клауза в договора, че определена част от депозита ще се счита за неснижаем остатък и клиентът няма да може да оперира с нея. Тази част на практика носи характеристиките на срочен депозит и лихвата по нея е в пъти по-висока. Нищо не пречи по договор за спестовна сметка цялата сума да се "блокира" като при срочен депозит и бонусът да я покрие изцяло като надбавка върху лихвата по разплащателната сметка.

Банка ДСК вече пусна няколко такива продукта. При лихва по едногодишен депозит в лева в момента 3.90%, доходността от която се облага с 10%, то при "ДСК стимул екстра" може да се достигне максимална лихва от 3.80%, без доходността да подлежи на облагане.

Регулярната лихва, която се изплаща чрез капитализиране в края на всеки месец или при закриване на сметката: в лева - 1.40 % годишно; в евро - 1.20% годишно; в долари - 0.90% годишно. Бонусът е: в лева - 2.40% годишно; в евро - 2.30% годишно, а в долари - 1.20% годишно. Сборът от лихвите за съответните валути дава годишната доходност.

Бонусът се начислява върху най-ниското дневно салдо, което сметката е имала от 1-во число на месеца, следващ месеца на откриване на сметката до датата на първото изплащане. Или съответно от датата на всяко изплащане до следващото изплащане на бонуса, само при условие, че това салдо е било равно или по-голямо от определената за продукта минимална сума за откриване.

Бонусът се изплаща чрез капитализиране с честота 3 пъти в годината, съответно на 30 април, 31 август и 31 декември или при закриване на сметката.

Първа инвестиционна банка също предлага разплащателна сметка с договаряне на минимално салдо. Това е разплащателна сметка, при която сами определяте минималната сума, която трябва да поддържате в сметката, и за тази сума получавате атрактивна лихва. Разплащателна сметка с минимално салдо предлага висока доходност - ежедневното поддържане на определеното от клиента минимално салдо осигурява предложените атрактивни лихвени проценти за определения от клиента период на олихвяване. Лихвата се изплаща веднъж на 12, 24 месеца или при закриване на сметката. Лихвени проценти съответно за сметка в лева, евро и долари за 12 месеца са съответно 5.50%, 4.80% и 3.80%, а за две години – 6.30%, 5.80% и 4.30%.

Този тип спестовни продукти като изброените имат едно важно предимство пред другите алтернативи на банковия депозит, каквито са договорните фондове, животозастраховките и облигационните емисии за граждани. Паричните средства в тези спестовни сметки, включително и начислените лихви, са гаранитирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в общ размер до 196 000 лева.

Цветан Цеков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови